Βαγγέλης Αποστόλου: Νέα πρόσκληση για νέους αγρότες

Την επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος που δυσχέραινε τις εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμάτας ανακοίνωσε χθες από την Πάτρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την ομιλία του στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο η «Ελιά  Καλαμάτας» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα ενισχύεται το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών και είπε ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν κατανεμηθεί για ένταξη 24,7 εκ. ευρώ. Υποβλήθηκαν 1821 αιτήσεις στήριξης και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προέκυψαν  1211 δικαιούχοι, 43 εν δυνάμει δικαιούχοι ,426 επιλαχόντες και 141 απορριπτόμενοι. Οι εν δυνάμει θα πληρωθούν άμεσα, ενώ άμεσα θα υπάρξει νέα πρόσκληση για τις Περιφέρειες που δεν απορρόφησαν τις πιστώσεις τους και ταυτόχρονα για τους επιλαχόντες των άλλων περιοχών με πιστώσεις το ποσό που είχαμε κρατήσει ως υπερδέσμευση.

Κατά την τοποθετηση του στη συνεδρία ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το Ινστιντούτο στον Κόροιβο σε συνεργασία με το τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Αμαλίαδας.

Ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Νίκος Φάμελος έθιξε το σοβαρό πρόβλημα της κατάρρευσης του αρδευτικού δικτύου, ενώ ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος ζήτησε οριστική λύση στο θέμα της κατανομής των παραλίμνιων εκτάσεων