Ηλεία

Βάρδα: Από Οκώβρη το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για 8.000 πολίτες

Ακούστε το άρθρο

Μόνο απολυτήριο δημοτικού έχουν περίπου 8.000 πολίτες του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού. Αυτό το σημαντικό στοιχείο κινητοποίησε τον δήμο να καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση για ίδρυση σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στη Βάρδα, πρόταση που εγκρίθηκε και από τον Οκτώβριο όλοι θα έχουν δικαίωμα στη γνώση και σε δύο χρόνια θα έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Χθες έγινε η παρουσίαση της νέας δομής από τον δήμαρχο κ. Ναμπίλ Μοράντ, τον διευθυντή ΣΔΕ Πατρών και παραρτήματος Βάρδας κ. Ανδρέα Ζέρβα και τους αντιδημάρχους κ. Ανδρέα Μίγκο και Ανδρέα Χαμουζά. Παρών στην συνέντευξη και ο γεν. γραμματέας κ. Νίκος Σοφιανόπουλος.

Χρήσιμοι πολίτες

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε: «Στόχος της Δημοτικής Αρχής ήταν και παραμένει η εκπαίδευση των πολιτών ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες και στην αναζήτηση εργασίας αλλά πάνω από όλα να έχουν γνώσεις. Έτσι αρχές Οκτωβρίου ξεκινά το σχολείο δεύτερης Ευκαιρίας στη Βάρδα και είναι εφικτό για όλους του συμπολίτες μας που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Πολίτης με γνώσεις είναι χρήσιμος πολίτης.Και στόχος μας είναι να είναι όλοι οι πολίτες μας χρήσιμοι για τον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης»

Συνδεδεμένο με ΚΕΑ

Ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Μίγκος δήλωσε: «Πέρυσι τον Οκτώβριο μετά την δημιουργία του ΙΕΚ στα Λεχαινά σκεφθήκαμε ως δήμος να προτείνουμε στο Υπουργείο Παιδείας να κάνει μια δομή Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Η τεκμηρίωση που έγινε ήταν πολύ επαρκής γιατί μεταξύ άλλων είπαμε ότι από την Αμαλιάδα μέχρι την Πάτρα δεν υπάρχει κανένα άλλο. Έτσι προτείναμε την Βάρδα που βρίσκετε στο μέσον της απόστασης. Το σχολείο μπορεί να απορροφήσει πολύ κόσμο από τον δήμο Δυτικής Αχαΐας. Σε όλη αυτή την προσπάθεια βοήθησε και ο βουλευτής κ. Μάκης Μπαλαούρας και ο υφυπουργός κ. Δημ. Μπαξεβανάκης και έτσι από τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ένα άλλο στοιχείο που ήταν πολύ θετικό στην τεκμηρίωση  είναι ότι πήραμε στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία σύμφωνα με τα οποία 8.000 πολίτες στο δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο από την 1η Αυγούστου όποιος λαμβάνει το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και είναι κάτω από 45 ετών δεν μπορεί να πάρει το ΚΕΑ. Πρέπει δηλαδή να παρουσιάσει εγγραφή σε σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας »

Από 18 ετών χωρίς όριο

Ο κ. Ανδρέας Ζέρβας, διευθυντής του ΣΔΕ Πάτρας και του παραρτήματος Βάρδας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ευρωπαϊκός θεσμός ο οποίος έχει σαν κύριο σκοπό να μπορέσουν οι πολίτες να τελειώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ  για την επαγγελματική τους αποκατάσταση ενώ ταυτόχρονα μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα σ ευρωπαϊκά προγράμματα. Το απολυτήριο είναι ισότιμο των άλλων γυμνασίων και έχει ισχύ σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να είναι άνω των 18 ενώ δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την ηλικία. Στο σχολειό αυτό δεν έχουμε βιβλία διότι ακολουθούμε τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων. Υπάρχει ένας φάκελος υλικού που παρέχεται δωρεάν από το σχολείο  και εκεί όποιο υλικό παίρνει από τους εκπαιδευτές ο εκπαιδευόμενος  το τοποθετεί σε ειδικά χωρίσματα και είναι η προίκα του όταν αποφοιτά από σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Μετά από δύο χρόνια παίρνει το απολυτήριό του. Το ωράριο είναι απογευματινό 16.30-20.30, υπάρχουν δύο κύκλοι σπουδών, η φοίτηση ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και τελειώνει στο τέλος Ιουνίου.Μαθήματα που διδάσκονται είναι ελληνική γλώσσα, αγγλικά, μαθηματικά,  πληροφορική, φυσικές επιστήμες, περιβαλλοντική εκπαίδευση , η κοινωνική εκπαίδευση και η πολιτική αγωγή. »

Εγγραφές ξεκίνησαν

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ανδρέας Χαμουζάς δήλωσε: «Οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Βάρδα έχουν ήδη ξεκινήσει και οι εγγραφές λήγουν στις 30 Σεπτμβρίου. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί στο ΚΕΠ Βάρδας , στο Κέντρο Κοινότητας στα Λεχαινά, και στο ΚΕΠ Λεχαινών. Για την εγγραφή χρειάζονται πέντε φωτογραφίες ταυτότητας, αντίγραφο του ΑΔ Ταυτότητας, απολυτήριο Δημοτικού, Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης και για τους αλλοδαπούς χρειάζεται άδεια παραμονής . Ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει απήχηση.»

Όλη η επικαιρότητα