Βάρδα: Ο αγώνας της μάνας για το παιδί της για να συνεχίσει το παιδί της να πηγαίνει στο σχολείο

Σκληρό αγώνα για να συνεχίσει το παιδί της να φοιτά στο δημοτικό σχολείο Βάρδας δίνει μάνα που διαμένει με τον εννιάχρονο γιο της στο Συρμπάνι.

Η 55χρονη Κ. Λ. (τα πλήρη στοιχεία της στη διάθεση παντός ενδιαφερόμενου)  μέχρι πρότινος ζούσε με τον 64χρονο σύζυγό της και τον εννιάχρονο γιό τους στο Συρμπάνι. Ο πατέρας κάθε πρωί, με την σύζυγό του συνοδηγό (η οποία δεν διαθέτει δίπλωμα οδήγησης), μετέφεραν από το σπίτι τους στο Συρμπάνι, πάνω από την ΕΟ Πατρών Πύργου, το παιδί τους στο δημοτικό σχολείο Βάρδας. Καθημερινά διένυαν απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, διασχίζοντας την ΕΟ στο ύψος του Γηροκομείου της Ι. Μητροπόλεως.

Ενός κακού μύρια έπονται…

Όμως εδώ και περίπου 20 μέρες ο πατέρας νοσηλεύεται στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου του Ρίου, με συμπτώματα αυτοκτονικής τάσης, ενώ προχθές υπέστη και εγκεφαλικό. Η μάνα και σύζυγος όπως ήταν φυσικό βρέθηκε σε απόγνωση. Με ένα μικρό οικονομικό βοήθημα, προσπαθεί να τα φέρει όλα σε πέρας και φυσικά στις προτεραιότητές της είναι ο γιός της.  Κύριο μέλημά της ήταν να μην χάσει μαθήματα από το σχολείο ο μικρός ο οποίος είναι και καλός μαθητής. Ένα από τα δύο της αδέλφια, που διαμένει πολύ μακριά από την Βάρδα, προσφέρθηκε να μεταφέρει  για κάποιο διάστημα με το ΙΧ του τον ανιψιό του στο σχολείο. Όμως η μοίρα είχε διαφορετική άποψη. Ο άλλος αδελφός νοσηλεύεται τις τελευταίες μέρες σε νοσοκομείο και έτσι ο αδελφός που είχε επωμιστεί την μεταφορά του εννιάχρονου βρίσκεται τώρα στο πλευρό του αδελφού του. Έτσι η μεταφορά του παιδιού επαφίεται τώρα στην καλωσύνη των λίγων γειτόνων που όποτε μπορούν μεταφέρουν το παιδί στο σχολείο από το Συρμπάνι.

Στο πλευρό της μάνας που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα απανωτά χτυπήματα, είναι  ο πρόεδρος της ΤΚ Χρήστος Ρετουνιώτης, η πρόεδρος και όλα τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Βάρδας, ο δήμος και πολλοί κάτοικοι της Βάρδας.

Επικοινωνία με  Περιφέρεια

Ο  κ. Χρήστος Ρετουνιώτης δήλωσε ότι έχει εδώ και μέρες απευθυνθεί στην Περιφέρεια η οποία κατά τον νόμο είναι υπεύθυνη για την μεταφορά του παιδιού στο σχολείο. Όμως το πρόβλημα δεν θα λυθεί πριν από τον Απρίλιο, μας λέει ο κ. Ρετουνιώτης, χρόνος που είναι κοντά στο τέλος της σχολικής χρονιάς. «Η γυναίκα δεν επαιτεί, απλά δίνει αγώνα για να έχει το παιδί της δικαίωμα στην εκπαίδευση. Πρέπει να δοθεί λύση άμεσα και όχι τον Απρίλιο», τονίζει ο κ. Ρετουνιώτης.

«Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Βάρδας, είναι στο πλευρό της μάνας. Έχουν βρεθεί δύο τρείς μεμονωμένοι γονείς που προτίθενται να βοηθήσουν οικονομικά ώστε το παιδί να μεταφέρεται με όχημα που θα μισθώσει η Περιφέρεια από το σπίτι του στο σχολείο. Η απόσταση είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα, αλλά επικίνδυνος δρόμος αφού το παιδί πρέπει να διασχίσει την ΕΟ  Πύργου Πατρών κα το κανάλι του ΤΟΕΒ. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση», δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Βάρδας κ Διονυσία Κουτσούκου.

«Παρακαλώ να βοηθήσετε»

Επισκεφθήκαμε, μαζί με τον πρόεδρο της ΤΚ Βάρδας και την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Διονυσία Κουτσούκου  την μητέρα στο Συρμπάνι, μιλήσαμε μαζί της και σεβαστήκαμε την  απόλυτα κατανοητή επιθυμία της να μην εμφανισθεί στον φωτογραφικό φακό. «Θέλω απλά να βρεθεί τρόπος να πηγαίνει με ασφάλεια το παιδί μου στο σχολείο. Εγώ δεν έχω ούτε δίπλωμα οδήγησης ούτε και την οικονομική δυνατότητα να πληρώνω κάθε μέρα ταξί. Θέλω το παιδί μου να συνεχίσει το σχολείο του…Σας παρακαλώ να βοηθήσετε…», δήλωσε με μάτια βουρκωμένα.

 

Του Κώστα Ζαφειρίου

kozapress@gmail.com