Ηλεία

Βαρέα και ανθυγιεινά – προσλήψεις –13ος και 14ος μισθός στο καλεντάρι των διεκδικήσεων – Τι «έδειξε» η συνέντευξη των εκπροσώπων εργαζομένων στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Σε αδιέξοδο κατέληξε η χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν σε ό,τι αφορά τον 13ο-14ο μισθό, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αλλά και για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τσακαλώτος είπε προς την ΑΔΕΔΥ πως δεν πρόκειται να χορηγηθεί ο 13ος και 14ος μισθός με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και πως, εφόσον η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές, τότε θα μελετήσει το όλο θέμα. Κατόπιν αυτών, η ΑΔΕΔΥ δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, ενώ και τα πρωτοβάθμια σωματεία, καλούν τους εργαζόμενους σε συστράτευση, θυμίζοντας ότι «η λύση βρίσκεται στα χέρια μας».

Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Ν. Ηλείας – Πρωτοβάθμια Σωματεία

Για τα θέματα αυτά, αλλά και για το μείζον θέμα της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου των δαπανών στους ΟΤΑ, μίλησαν οι εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ν. Ηλείας και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τους αγώνες διεκδικήσεων.

   «Διεκδικούμε την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, όχι ως επίδομα όπως ήταν από το 2010 και έπειτα. Αυτή τη στιγμή, όλη η Ελλάδα έχει γίνει απέραντο Δικαστήριο, όλα τα δικηγορικά γραφεία εργάζονται γι’ αυτό. Θέλουμε να δοθεί λύση με πολιτική και όχι με δικαστική απόφαση», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Νομ. Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ν. Ηλείας, Χαράλαμπος Μικέλης, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση περικοπής τους έχουν κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλος, χαρακτήρισε σημαντική την κατάκτηση του κλάδου για την συνέχιση καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στους ίδιους δικαιούχους, το ίδιο ποσό, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, αλλά παραμένει το αίτημα για οριστική λύση (σ.σ σε πρώτη φάση έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλους του έτους), με ταυτόχρονη επέκταση και σε άλλες ειδικότητες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Γαρύφαλος στα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών, λόγω της μεταφοράς των οικονομικών ευθυνών στους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τους αιρετούς από την ευθύνη εκκαθάρισης και πληρωμή των δαπανών των ΟΤΑ. Στις διεκδικήσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ είναι, μεταξύ άλλων, η απαλλαγή των εργαζομένων των οικονομικών υπηρεσιών από κάθε πειθαρχική ή ποινική ευθύνη σχετικά με την οικονομική διαχείριση, μόνο σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται βαριά αμέλεια ή δόλος, όπως ισχύει και για τους αιρετούς, και η επαναφορά του προληπτικού ελέγχου των δαπανών. Για το θέμα αυτό μάλιστα, την επόμενη Πέμπτη 14 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη των υπευθύνων των Οικονομικών Υπηρεσιών, στην Αθήνα.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου, Μπία Πικέα, αναφέρθηκαν στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού και στις ευέλικτες μορφές εργασίας στο δημόσιο, αφού από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 30.000 περίπου οι «εποχικοί» υπάλληλοι οι δημοσίου. Ο κ.Αθανασόπουλος σημείωσε πως θα πρέπει να δοθούν άμεσα, με πολιτική απόφαση, αφού όλη αυτή η δικαστική περιπέτεια στην οποία έχουν εμπλακεί και οι εκπαιδευτικοί, μεμονωμένα, καταστρατηγεί τις Συλλογικές Συμβάσεις και οδηγεί σε εργασιακή ζούγκλα, ενώ θύμισε το πάγιο αίτημα για μονιμοποίηση και εξίσωση των δικαιωμένων των μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η κα Πικέα, τόνισε ότι ο Σύλλογος Δασκάλων δε θα μπορούσε να μπει εμπόδιο σε κάθε συνάδελφο που επιλέγει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, μέσω της δικαστικούς οδού. Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα και να μην τρέφουν αυταπάτες – από αυτές που βολεύει το σύστημα να συντηρεί – ότι η δικαιοσύνη θα αποφασίσει διαφορετικά από τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, θυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η θετική απόφαση του ΣτΕ για την περικοπή των συντάξεων, έχει μείνει στα χαρτιά ακόμα. «Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας, στον πολιτικό και ταξικό λαϊκό αγώνα. Η διεκδίκηση της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου και εργαζόμενου», είπε χαρακτηριστικά, η ίδια, με τον Τρύφωνα Αθανασόπουλο να χαρακτηρίζει ελπιδοφόρα τη συνεργασία ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η οποία πρέπει να συνεχιστεί στις πρωτοβουλίες και δράσεις διεκδικήσεων που θα ακολουθήσουν.

Όλη η επικαιρότητα