Ηλεία

Βαρθολομιό: Ο μουσικός μας ο… καιρός – Μετεωρολογικός Σταθμός στο Μουσικό σχολείο

Ακούστε το άρθρο

Μετεωρολογικός Σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει εγκατασταθεί στο Μουσικό Σχολείο του Βαρθολομιού και τα δεδομένα που συλλέγει μεταφέρονται διαδικτυακά στην ειδική πλατφόρμα του Αστεροσκοπείου για τον καιρό, σε γνωστή πανελλαδικά ιστοσελίδα.

Ο Σταθμός θα χρησιμοποιείται τόσο για επιστημονικές παρατηρήσεις, όσο και για την πρόβλεψη του καιρού στην ευρύτερη περιοχή. Τονίζεται ότι τα δεδομένα του σταθμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αποδεικτικά στοιχεία για την εκδήλωση κάποιου έντονου μετεωρολογικού φαινομένου όπως παγετός, πλημμυρικά φαινόμενα, θυελλώδεις άνεμοι κ.α., καθώς επίσης και για την εξέλιξη μιας κακοκαιρίας ή τον επιχειρησιακό προγραμματισμό αντιμετώπισης μια πυρκαγιάς.

Η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κ. Μαρία Μπίρμπα και ο υποδιευθυντής κ. Γιώργος Σταματίου

Ιδέα της διευθύντριας

Η εγκατάσταση είναι μια ιδέα της διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού κ Μαρίας Μπίρμπα, η οποία είναι και γνώστης του αντικειμένου: «Το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, έχει πλέον την ξεχωριστή τιμή να συνεργάζεται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (E.A.A.), έχοντας εγκαταστήσει στον προαύλιο χώρο του σχολείου Μετεωρολογικό Σταθμό του E.A.A.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι πολύ ωραία από μετεωρολογικής απόψεως αφού δεν υπάρχουν τεχνητά ή φυσικά εμπόδια. Εγιναν μελέτες της περιοχής τον Οκτώβριο και η εγκατάσταση έγινε πριν από λίγες μέρες», δηλώνει στην «Πατρίς» η κ. Μαρία Μπίρμπα και συνεχίζει:

 

Εργαλείο για αγρότες

«Ο Μετεωρολογικός Σταθμός αποτελείται από μια εξωτερική μονάδα η οποία περιλαμβάνει ειδικά όργανα μέτρησης όπως βροχόμετρο, θερμόμετρο, ανεμόμετρο, ανεμοδείκτη, υγρόμετρο και βαρόμετρο. Τα δεδομένα που συλλέγονται, μεταφέρονται ασύρματα σε ειδικό σταθμό καταγραφής (δέκτης) και από εκεί, μέσω διαδικτύου, στην ειδική πλατφόρμα του Αστεροσκοπείου για τον καιρό, την γνωστή πανελλαδικά ιστοσελίδα www.meteo.gr. Η λειτουργία ενός τέτοιου σταθμού στο σχολείο, θα δώσει αφ’ ενός την δυνατότητα εγκυρότατων καιρικών προβλέψεων, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής (που στην πλειονότητά τους είναι αγρότες), αφ’ ετέρου θα προμηθεύει διαρκώς στους ειδικούς επιστήμονες, σημαντικά στοιχεία για το κλίμα της περιοχής».

Ο μετεωρολογικός σταθμός συλλέγει δεδομένα σε 24ωρη βάση όλο το χρόνο – Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου δείχνουν ενδιαφέρον και για την Μετεωρολογία

Συνεχής λειτουργία

Στην Ηλεία μόνο στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού έχει εγκατασταθεί σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σύμφωνα με τον ειδικό επιστημονικό συνεργάτη του Αστεροσκοπείου κ. Ιωάννη Κωλέτση, ο οποίος και συνέβαλε τα μέγιστα στο αίτημα της διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού: «…Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) τα τελευταία 12 έτη, έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο περίπου 360 αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, με σκοπό τη μετεωρολογική κάλυψη της ελληνικής επικράτειας και τη συνεχή μετάδοση των τρεχουσών μετεωρολογικών συνθηκών μέσω του διαδικτύου, παρέχοντας σε πραγματικό χρόνο μετεωρολογικές παρατηρήσεις 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο και προβάλλεται στη διεύθυνση http://meteo.gr/Gmap.cfm ή εναλλακτικά στη διεύθυνση http://stratus.meteo.noa.gr/front».

«Εδώ έρχονται τα δεδομένα από τον Σταθμό και αποστέλλονται διαδικτυακά στην ειδική πλατφόρμα του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τον καιρό»

Ο υποδιευθυντής του Σχολείου κ. Γιώργος Σταματίου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο μετεωρολογικος σταθμος, ο οποίος είναι αξιόπιστος, καταγράφει τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως:Θερμοκρασία αέρα (°C)-Σχετική υγρασία (%) και σημείο δρόσου (°C)-Διεύθυνση και ταχύτητα ανέμου (km/h)-Ύψος βροχόπτωσης (mm) και ρυθμός βροχόπτωσης (mm/hr)-Ατμοσφαιρική πίεση (hPa ή mbar).Επιπροσθέτως, δίνονται και οι πληροφορίες για την εσωτερική θερμοκρασία και υγρασία, στη θέση όπου είναι τοποθετημένη η κονσόλα-δέκτης του μετεωρολογικού σταθμού. Τα παιδιά του σχολείου γνωρίζουν την λειτουργία του Σταθμού, δείχνουν ενδιαφέρον και αυτό είναι και ένα άνοιγμα που κάνουμε για παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία μπορούν να επισκεφθούν με τους καθηγητές τους τον Σταθμό και να ενημερωθούν σχετικά με κάποια πειράματα που θα τους δείχνουμε»

Επισκέψεις σχολείων

Πέραν όλων αυτών όμως, ο Σταθμός αυτός, όπως τονίζουν οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού,  αποτελεί και ένα σπουδαίο εφαλτήριο γνώσης για τους μαθητές του σχολείου μας, σε μαθήματα όπως η Φυσική και η Γεωγραφία στα οποία διδάσκονται ενότητες σχετικές με το κλίμα και την θερμοδυναμική (νόμοι των αερίων κ.λπ.). Επίσης τα στοιχεία που καταμετρώνται παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για εκπόνηση ειδικών project από τους μαθητές.

Μέσα από το ρεπορτάζ της «Πατρίς», τονίζει η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κ. Μαρία Μπίρμπα, « προσκαλούμε και όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα πλαίσια της μη τυπικής εκπαίδευσης, να εντάξουν στον προγραμματισμό τους μια διδακτική επίσκεψη στο σχολείο μας, προκειμένου να δουν από κοντά τον Σταθμό και να ενημερωθούν διεξοδικά για τον τρόπο λειτουργίας του και για το πώς θα μπορούσαν να εντάξουν με εύκολο τρόπο τα δεδομένα του Σταθμού στα μαθήματά τους».

Όλη η επικαιρότητα