Ενέργεια Ηλεία

Βασικά σημεία ομιλίας του Τεχνικού Συμβούλου της Energean Δρα. Κ. Νικολάου σε ημερίδα για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Βασικά σημεία παρουσίασης του δρα. Κωνσταντίνου Νικολάου, Τεχνικού Συμβούλου της Energean Oil & Gas για το Σχέδιο Ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο (ημερίδα Forum Ανάπτυξης, συνδιοργάνωση ΝΕ Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου με την ΠΕ Ηλείας, το Επιμελητήριο Ηλείας  τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας και την εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», Πύργος Ηλείας, 3 Ιουλίου 2017)

Πέντε περιβαλλοντικές μελέτες για την ανάπτυξη του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Δ. Κατάκολο

-Το Σχέδιο Ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Δυτικό Κατάκολο προχωρεί με βάση πέντε συνολικά περιβαλλοντικές μελέτες. Είναι οι εξής:

1) Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία αποτελεί τον οδηγό για το έργο και έχει εκπονηθεί από πανεπιστημιακούς φορείς, ενώ έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

2) Η Περιβαλλοντική Μελέτης Βάσης, (α’ φάση), η οποία έχει εκπονηθεί από την Energean και έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ.

3) Η Περιβαλλοντική Μελέτης Βάσης, (β’ φάση), η οποία επίσης έχει εκπονηθεί από την Energean και έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ.

4) Ο Προκαταρκτικός Προσδιορισμός Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων, ο οποίος έχει εκπονηθεί από την Energean και τελεί προς υποβολή. Θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με εμπλεκόμενες αρχές (αρχαιολογική υπηρεσία, υπόγεια ύδατα, Δασαρχείο, Λιμεναρχείο)

5) Η τελική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων,  η εκπόνηση της οποίας ξεκίνησε, θα απαιτήσει 12 έως 14 μήνες και θα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προς διαβούλευση-γνωμοδότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Η έγκριση της μελέτης συνεπάγεται τη λήψη άδειας παρέμβασης στον χώρο που έχει επιλεγεί για την εκτέλεση της γεώτρησης.

-Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι η εταιρεία ως τώρα έχει δαπανήσει περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια για την υλοποίηση του έργου. Όλη η πορεία του έργου παρακολουθείται στενά από επιτροπή που έχει οριστεί από το ΥΠΕΝ με τη συμμετοχή γεωφυσικών, περιβαλλοντολόγων και οικονομολόγων και η οποία συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες, αξιολογώντας την εκτέλεση του έργου από την Energean και ζητώντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται. «Δεν δουλεύουμε μόνοι μας, είμαστε εργολάβοι του Δημοσίου, το οποίο μας ελέγχει συνεχώς», επεσήμανε ο κ. Νικολάου.

-Σε όλες τις μελέτες έχουν, μεταξύ άλλων, ληφθεί υπόψιν όλα τα σεισμολογικά δεδομένα της περιοχής και έχουν μελετηθεί τα ρήγματα, ενώ για τις εγκαταστάσεις, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε ράγες, προκειμένου να είναι εφικτή η εύκολη απομάκρυνσή τους στο τέλος της ανάπτυξης του κοιτάσματος, ακολουθείται ο υψηλός αντισεισμικός συντελεστής που ισχύει για την περιοχή του Πύργου Ηλείας. Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες γεωτρήσεις και επανειλημμένες γεωφυσικές σεισμικές έρευνες χωρίς φυσικά οποιαδήποτε συσχέτιση με σεισμική δραστηριότητα – αντίθετα, όλοι οι μεγάλοι σεισμοί της περιοχής εκδηλώθηκαν σε περιόδους κατά τις οποίες δεν υπήρχε οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα για υδρογονάνθρακες). Χαρακτήρισε, δε, ως αστειότητες τα περί συσχέτισης των γεωτρήσεων με τους σεισμούς, παραπέμποντας, μάλιστα, στις πρόσφατες τοποθετήσεις των καθηγητών Λέκκα (πρόεδρος του ΟΑΣΠ) και Παπαζάχου κατά τις οποίες καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν είναι δυνατό να ενεργοποιήσει σεισμική δραστηριότητα. «Είναι σα να λες ότι μπορεί ένα σκυλάκι να σύρει μια αμαξοστοιχία», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

-Η Energean αναμένει την τυπική έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης για το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο από την Επιτροπή Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων, στην οποία μεταβιβάζονται από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπως συμβαίνει διεθνώς, όλες οι αρμοδιότητες για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Στη συνέχεια, και μετά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία προσδιορίζεται σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα, η Energean προγραμματίζει να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση, συνεκτιμώντας και την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου.

-Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις ( ο κ. Νικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χρειάσθηκε περισσότερος από ενάμισης χρόνος για την παράδοση των δεδομένων της περιοχής από το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία), το πλάνο της Energean παραπέμπει σε έναρξη γεώτρησης τον χειμώνα του 2019. Ο κ. Νικολάου επανέλαβε ότι η γεώτρηση θα γίνει από τη στεριά και χωρίς καμία παρέμβαση στην θάλασσα ή στον βυθό. Στο σημείο αυτό, ο τεχνικός σύμβουλος της Energean ανέφερε ότι σε πρώτη φάση το εξαγόμενο φυσικό αέριο θα επανεισπιέζεται στο κοίτασμα, υποβοηθώντας στην εξόρυξη του πετρελαίου. Επίσης, αναφέρθηκε στην μεγάλη εμπειρία της Energean στη διαχείριση κοιτάσματος με υδρόθειο ( η περιεκτικότητα στον Πρίνο φθάνει το 50% έναντι περίπου 10% στο Κατάκολο).

-Τέλος ο κ. Νικολάου στάθηκε στο παράδειγμα του Κόλπου της Καβάλας και της Θάσου, όπου η τουριστική δραστηριότητα ακμάζει (πάνω από ένα εκατ. αφίξεις τον χρόνο, συνεχής αύξηση ροής κρουαζιερόπλοιων, λειτουργία πεντάστερων ξενοδοχείων, δεκαπέντε γαλάζιες σημαίες) παράλληλα με την λειτουργία ενός γεωτρυπάνου(έξι γεωτρήσεις μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο) τεσσάρων θαλάσσιων εξεδρών και ενός χερσαίου εργοστασίου επεξεργασίας και αποθήκευσης.  Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή τη δημιουργία υποδομών, τεχνογνωσίας, επαγγελματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με άξονα την ανάπτυξη του κοιτάσματος, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αμπερντίν το οποίο από ένα ψαροχώρι έχει εξελιχθεί σε κέντρο αναφοράς για την πετρελαϊκή δραστηριότητα στη Βόρεια Θάλασσα. Η Energean εκτιμά ότι στη διάρκεια ανάπτυξης του κοιτάσματος θα απασχοληθούν άμεσα περί τους 60 εργαζόμενες, ενώ οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης αναμένεται να είναι υπερτριπλάσιες.

Η προσοχή στραμμένη στο Κατάκολο – Ημερίδα με θέμα τις «Ενεργειακές Εξελίξεις»

Όλη η επικαιρότητα