Βασιλική Γιαννακοπούλου: «Το θέατρο είναι ζωή»

“Το θέατρο μπορεί να δώσει διεξόδους σε περιόδους οικονομικής κρίσης” είναι η άποψη της Βασιλικής Γιαννακοπούλου, μίας ταλαντούχας γυναίκας, της θεατρολόγου που το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει την ομάδα παιδιών και εφήβων της Θεατρικής Ομάδας ‘ερασιΤΕΧΝΕΣ’ στην Αμαλιάδα.

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και έχει εκπαιδευτεί στο Training Course: “See the Key”, Social Entrepreneuship in Erasmus+ is the key. Mobility of Youth Workers. Place: Romania, Constanta, Eforie Nord.

Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στο Θεατρικό Εργαστήρι Αμαλιάδας, καθώς επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής, ψηφιδωτού και ελεύθερου σχεδίου.

Έχει εργαστεί επίσης σε εργαστήριο ζωγραφικής και αγιογραφίας, έχει εκπονήσει την πρακτική της άσκηση στον θεατρικό οργανισμό Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, έχει διοργανώσει μουσικο-θεατρική παράσταση, έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και ντοκιμαντέρ και σε Summer camp και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και συνέδρια.

Αγαπά την φωτογραφία, την συγγραφή, το διάβασμα, τον αθλητισμό και φυσικά το θέατρο και τον κινηματογράφο.

-Οι σπουδές θεατρολογίας ήταν κάτι που προέκυψε ή ήταν συνειδητή επιλογή;

Οι σπουδές μου πάνω στο αντικείμενο της θεατρολογίας ήταν μια συνειδητή επιλογή. Το είχα αποφασίσει, ότι θα ασχολούμουν με το θέατρο, από όταν τελείωσα το γυμνάσιο.  Σε αυτή την επιλογή μου βοήθησε, η αγάπη μου για τις τέχνες και το θέατρο, αλλά και η συμμετοχή μου στο θεατρικό εργαστήρι Αμαλιάδας στο τμήμα εφήβων, που υπήρχε τότε στην πόλη μας.

-Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο;

Το θέατρο για εμένα γενικά είναι η ζωή, όπως έχουν πει πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες.  Όμως όταν καλούμαι ενεργά να συμμετέχω αισθάνομαι σαν να μπορώ μετακινηθώ στο δικό μου ή ένα φανταστικό παρελθόν ή στο μέλλον, μου δίνει την δυνατότητα να κάνω τα πάντα. Όταν κάποιος ανοίξει την πόρτα και μπει θα καταλάβει πολλά, όπως ποια είναι η δική του χαρά ή λύπη, τι θέλει να αφήσει ή να κρατήσει στην ζωή του. Γενικά το καλό αλλά δύσκολο του θεάτρου είναι ότι πολλές φορές μας φέρνει αντιμέτωπους με τον αληθινό μας εαυτό.-Πώς είναι να συνεργάζεσαι και να κάνεις θέατρο με τα παιδιά;

Η συνεργασία με τα παιδιά στο θέατρο είναι μια εμπειρία ζωής. Όσες φορές έχω συνεργαστεί με παιδιά πάντα μου δείχνουν καινούργιους δρόμους  και στο θέατρο και στην ζωή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά διαθέτουν την φαντασία και την αθωότητα, δυο στοιχεία που δυστυχώς οι άνθρωποι ¨πετούν¨ όταν ενηλικιώνονται, θεωρώντας ότι δεν τους είναι χρήσιμα.

-Τι θέλετε να πετύχετε μέσα από την θεατρική ομάδα παιδιών και εφήβων της Θεατρικής Ομάδας ‘ερασιτΕΧΝΕΣ’; Ήταν πρόκληση η συνεργασία με την Ομάδα;

Οι αρχικοί στόχοι πάνω στους οποίους δουλεύουμε, είναι η ανάπτυξη της ομαδικότητας, με ότι εμπεριέχει αυτό (η μονάδα να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της ομάδας αρμονικά, σεβασμός στην διαφορετικότητα και άλλα), η ανάπτυξη της φαντασίας και φυσικά η ψυχαγωγία που προσφέρει το θέατρο μέσω της ψυχικής απελευθέρωσης.  Εννοείται ότι συνεργασία με την θεατρική ομάδα «ερασιΤΕΧΝΕΣ» είναι μια πρόκληση για εμένα, γιατί είναι μια ομάδα που δουλεύει με συνέπεια και αγάπη πάνω στο θέατρο εδώ και αρκετά χρόνια και θέλω να φανώ αντάξια σε αυτό.

-Το θέατρο μπορεί να δώσει διέξοδο σε περίοδο οικονομικής κρίσης;

Ναι, θεωρώ ότι το θέατρο μπορεί να δώσει διεξόδους σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Γιατί  πρώτον είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας που μας κάνει να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα και δεύτερον, όπως προ ανάφερα, το θέατρο πολλές φορές μας εκθέτει απέναντι στον πραγματικό εαυτό μας. Εκεί βλέπουμε τα λάθη μας και τι πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε.  Ξεκινώντας ατομικά, σιγά σιγά οι αλλαγές διαπερνούν και το κοινωνικό πλαίσιο, φέρνοντας καινούργιους κανόνες είτε στον τομέα της οικονομίας, είτε σε άλλους τομείς.

-Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

Στην προκειμένη φάση συγκεντρώνομαι στο εδώ και το τώρα, για να μπορέσω να δώσω το εκατό τις εκατό στα παιδιά και στην ομάδα γενικά. Στα άμεσα μελλοντικά μου σχέδια είναι, ένα μεταπτυχιακό πάνω στην εξειδίκευση που έχω επιλέξει, και η εκπαίδευση στο εξωτερικό σε διάφορους οργανισμούς που ασχολούνται με τις τέχνες, την ψυχολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

-Τι θα λέγατε σε κάποιον που έχει την επιθυμία να ασχοληθεί με το θέατρο αλλά φοβάται ενδεχομένως την ‘έκθεση’;

Αν κάποιος αγαπά πραγματικά το θέατρο και θέλει να ασχοληθεί με αυτό αλλά φοβάται να εκθέσει τον εαυτό του, δεν έχει παρά να σκεφτεί  ότι πρώτον η ομάδα βοηθάει για την εξάλειψη αυτής της φοβίας και δεύτερον ότι, εκθέτει τον εαυτό του καθημερινά μπροστά στους  άλλους, βέβαια σε ένα περιβάλλον που μάλλον γνωρίζει. Επομένως το θέμα είναι να ξεπεράσει την ¨φοβία¨ στο να ανακαλύψει καινούργια περιβάλλοντα, να βγει δηλαδή από τα όρια που έχει καθορίσει στον ίδιο του τον εαυτό.

-Μια ευχή για το 2019;

Το 2019 εύχομαι να ριζώσει μέσα μας περισσότερη αλήθεια, τιμιότητα, αγάπη και  υγεία σε όσους δεν έχουν αλλά και σε όσους έχουν, να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι.