Αρθρογραφία Ηλεία

Βασίλης Μανδαράκης: Ο «Νέος Φορέας», ο νέος Δικομματισμός και οι Συμμαχίες.

Ακούστε το άρθρο

Φθάσαμε στο πρώτο μέρος, της διαδικασίας για το εγχείρημα του «Νέου Φορέα», με την «Εκλογή Ηγέτη». Θα ακολουθήσει η δημιουργία του νέου κόμματος.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 3-4 προσπάθειες ενοποίησης οι οποίες απέτυχαν, διότι πολλοί από αυτούς που σήμερα πρωταγωνιστούν, τις προηγούμενες φορές ήταν αντίθετοι, αν όχι πολέμιοι, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές αντικειμενικές πολιτικές διαφορές παρά μόνο υποκειμενικές και «προσωπικές». Ακριβώς για αυτό, έχω κάθε λόγο να έχω πολλές και σοβαρές επιφυλάξεις, και απέναντι τους και για τις διαδικασίες.

Προϋπόθεση η οποία θα βοηθήσει ουσιαστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος είναι η μαζική προσέλευση στις κάλπες των πολιτών που αγωνιούν για το μέλλον, έτσι ώστε να μην γίνει μια κλειστή ενδοπασοκική διαδικασία μηχανισμών και άρα χαμηλών προσδοκιών υπόθεση.

Το εγχείρημα δεν γίνεται σε κενό αέρος, παράλληλα, από την μία υπάρχει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που συνεχίζει να γκρεμίζει ότι έχει αντέξει όρθιο στην χώρα. Είναι μια επικίνδυνη συνεργασία Ιδεοληπτικών Αριστερών και ψεκασμένων Ακροδεξιών, αμφότεροι λαϊκιστές της κωλοτουμπας, μακριά από και ενάντια στην πραγματικότητα, και τις πολιτικές που είναι απαραίτητες για την χώρα και τους πολίτες. Μας βυθίζουν στον βούρκο της παρακμής και της οπισθοδρόμησης.

Συγχρόνως από την άλλη η ΝΔ, γλιστρά εύκολα στις μικροπολιτικές πεπονόφλουδες της κυβέρνησης και παρά τις προσπάθειες λίγων, φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει εύκολα το παλαιοκομματικό συντηρητικό παρελθόν της. Όσο δε σκέφτομαι ότι την τυχόν πλειοψηφία της θα την στηρίζει στην ομάδα Καραμανλή, “τον κρυφό εταίρο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”, με πιάνει τρόμος και ιδιαίτερη ανησυχία. Διότι πχ παρά το ότι ο πρόεδρος της είναι συμπαθής, δεν έχει τολμήσει να υπερασπίσει, τον Γεωργίου για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, έστω με μια κουβέντα πολιτικής στήριξης. Όσο και εάν μερικοί καλοί μου φίλοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν ή το υποτιμούν, μπροστά στην εύλογη επιθυμία τους να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Την ίδια στιγμή στήνεται ένα πολιτικό περιβάλλον με, Πολωτικά Διχαστικά χαρακτηριστικά ενός νέου Δικομματισμού, καταστροφικό για την χώρα. Η δημιουργία του «Νέου Φορέα» είναι επιτακτική ανάγκη διότι θα ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα. Επιπλέον χρειάζεται να έχει, εμφανή τα χαρακτηριστικά, των δίκαιων ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. Να θέλει να συγκρουσθεί με τις συντεχνίες του δημοσίου και τα κρατικοδίαιτα επιχειρηματικά συμφέροντα, υπέρ της κοινωνίας, μακριά από τον εύκολο Λαϊκισμό. Για να βρουν διέξοδο οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. Με σταθερό Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και Συμμέτοχο στις αλλαγές που απαιτούνται για μια ισχυρή ενωμένη Ευρώπη. Τολμηρό στη πολιτική συμμαχιών, γιατί αυτό απαιτεί το κοινό συμφέρον, διότι καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί μόνη να σηκώσει το βάρος της ανόρθωσης της χώρας. Να λέει ευθέως με ποιους και γιατί. Ότι θα συνεργασθεί, με Προγραμματικές συμφωνίες και με την ΝΔ και με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, «αν βέβαια αυτός θα θέλει;» χωρίς ιδεοληπτικές διαχωριστικές γραμμές. Όχι από ανάγκη της κομματικής επιβίωσης αλλά για την ανάγκη επιβίωσης της χώρας, επειδή τα δύσκολα δεν πέρασαν.

Παρά τις όποιες πολλές ενστάσεις και επιφυλάξεις και αν έχω, για το εάν ο «Νέος Φορέας» θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, θα συμμετέχω στις διαδικασίες. Πιστεύω η υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη, παρά τις όποιες πολιτικές αδυναμίες του, με τις προτάσεις του είναι πολύ κοντά σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Λευκή επιταγή άλλωστε δεν δίνουμε σε κανέναν.

Όλη η επικαιρότητα