Ηλεία

«Βάζουν ταφόπλακα σε εργασία και επιχείρηση» – Μήνυμα αντίδρασης από το Εργατικό Κέντρο Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Γιάννης Βέντρας, δήλωσε ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος απέναντι στην νέα λαίλαπα μέτρων που ετοιμάζεται να υλοποιήσει κυβέρνηση με το 4ο Μνημόνιο.

«Απαιτούμε σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα, αντιμετώπιση της ανεργίας με ανακούφιση των ανέργων, λέμε “ΟΧΙ” στους πλειστηριασμούς της κατοικίας των εργαζομένων και ζητάμε την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων και την κατάργηση της κρατικής εξουσίας για τον προσδιορισμό κατώτατου μισθού. Θέλουμε ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό, να μην περικοπούν οι συντάξεις και να επανέλθουν οι επικουρικές», επισήμανε ο κ.Βέντρας.

Η γραμματέας του ΕΚ Πύργου και πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας, Χρύσα Ζούπη, επανέλαβε την αντίθεσή της στην κατάργηση των αργιών και των Κυριακών για τα εμπορικά καταστήματα, καθώς και στις νέες περικοπές των συντάξεων.

«Δεν είναι μέτρο ανάπτυξης και δεν είναι θέμα θεσμών. Το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές βοηθά τις πολυεθνικές που έχουν στόχο την κατάργηση και εξαφάνιση της μεσαίας και μικρομεσαίας επιχείρησης. Οι τοπικές κοινωνίες, οι πατεράδες μας, οι συντοπίτες μας, οι αδερφοί μας επιβιώνουν από τις τοπικές επιχειρήσεις ετών. Ο τζίρος που έχουν καταθέσει οι καταστηματάρχες τις Κυριακές είναι μηδαμινός. Στον πολίτη δεν λείπουν Κυριακές για να ψωνίσει, αφού δεν έχει δουλειά και είναι άνεργος, αλλά η εργασία και οι μισθοί. Ποτέ την Κυριακή αργία. Ούε μία ούτε δύο ούτε 32 Κυριακές», δήλωσε η κα Ζούπη.

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας Ηλείας, Γιάννης Καραμάνης, έκανε λόγο για εξαΰλωση των μισθών και των συντάξεων, η οποία δεν αφήνει περιθώρια επιβολής στην πλειονότητα των πολιτών των λαϊκών στρωμάτων.

«Η λεηλασία των εισοδημάτων για 23η φορά και η μεταναστευτική αιμορραγία, με 500.000 νέους επιστήμονες να έχουν φύγει από την Ελλάδα, οδηγεί την Ελλάδα σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει παλλαϊκός ξεσηκωμός και ανυπακοή στις διαθέσεις των κυβερνώντων και να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές για να έχει ο λαός μας το δικαίωμα στην επιβίωση. Οι άνθρωποι της εργασίας και οι συνταξιούχοι είναι σε δύσκολη θέση. Η μικρομεσαία επιχείρηση δοκιμάζεται, ενώ την ίδια στιγμή πλειστηριάζουν λαϊκές περιουσίες και κατοικίες», υπογράμμισε ο κ.Καραμάνης, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση στην Πλατεία Ιατρίδη στον Πύργο (7μ.μ.)

Σήμερα η ημερίδα για εργατικά ατυχήματα

Σήμερα (7:30 μ.μ.),  υλοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Πύργου η ημερίδα με θέμα την «Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία – Εργατικά Ατυχήματα» με εισηγητές-ομιλητές επιστήμονες από όλους τους κλάδους που εμπλέκονται στα εργατικά ατυχήματα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας Στην Εργασία Ηλείας, Χαρ.Βρυώνης, ο οποίος θα αναφερθεί στον κοινωνικό ρόλο της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, ο καρδιολόγος και πρώην αναπλ. διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στην υγεία των εργαζομένων, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός του ΓΝ Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου» και δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Γκανταΐφης, ο οποίος θα μιλήσει για την ιατρική θεώρηση στο εργατικό ατύχημα, ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός ΤΕ και τεχνικός Ασφαλείας της ΔΕΔΔΗΕ, Σπ. Τσουμάνης, ο οποίος θα μιλήσει για την πρόληψη ατυχημάτων και την ασφάλεια στο εργοτάξιο, και ο διπλωματούχος Μηχανολόγος-Μηχανικός και Αεροναυπηγός και Αντιδήμαρχος Πύργου, Διον.Μπέλτσος, ο οποίος θα αναφερθεί στην υγιεινή και την ασφάλεια εργασίας στους χώρους συνάθροισης κοινού.

Συντονίστρια θα είναι η αναπληρώτρια γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πύργου και πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου, Χρύσα Ζούπη.

Όλη η επικαιρότητα