Υγεία

Βελονισμός και απώλεια βάρους – Μύθοι και πραγματικότητα για τη μέθοδο

Ακούστε το άρθρο

Οι βελόνες τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του σώματος που έχουν καθοριστεί από εξειδικευμένους ιατρούς βελονιστές και αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας και κυρίως ανακουφίζουν από τους πόνους στη μέση, στον αυχένα και σε άλλα σημεία του σώματος. Η κινεζική παραδοσιακή ιατρική έχει πολλές δυνατότητες.

Πολλοί επιλέγουν τη μέθοδο του βελονισμού για να χάσουν κιλά, καθώς θεωρείται ότι σε συνδυασμό με τη διατροφή και την άσκηση, η απώλεια βάρους γίνεται αποτελεσματικότερη. Εκτιμάται ότι το ποσοστό της επιτυχίας του βελονισμού, κυμαίνεται στο 70%.
Παρόλο που ο βελονισμός άρχισε ως μια κινεζική μέθοδος που εξισορροπεί την ενέργεια, πολλοί γιατροί θεωρούν ότι βοηθάει στην τόνωση των νεύρων, των μυών και του συνδετικού ιστού.

Συγκεκριμένα, οι βελόνες επηρεάζουν νεύρα που ενεργοποιούν φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας. Συνήθως, ενδογενείς ουσίες αντικαθιστούν τη λειτουργία των εξωγενών ουσιών, όπως τα φάρμακα και έτσι ο οργανισμός αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν. Φυσικά ούτε ο βελονισμός κάνει θαύματα και χρειάζεται και η προσπάθεια του ασθενούς, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού του.

Η αιτία πρόκλησης της παχυσαρκίας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και έτσι χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση από τους βελονιστές για να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της.
Χρειάζονται περίπου 10-15 εικοσάλεπτες συνεδρίες, ενώ ο ασθενής μπορεί να χάσει μέχρι και 5 κιλά.

Ο βελονισμός στα αυτιά, θεωρείται ότι περιορίζει την όρεξη και ρυθμίζει τη λειτουργία του στομάχου. Παράλληλα, μειώνει το άγχος και ενθαρρύνει τον ασθενή να συνεχίσει να τηρεί την δίαιτα που κάνει και να μην τα παρατήσει. Είναι λοιπόν επικουρικός και όχι θαυματουργός.

Σε πολλές περιπτώσεις, τοποθετούνται δυο μικρές βελόνες, σαν πινεζούλες, για 15 ημέρες και καλύπτονται με ειδικές ταινίες για να μην μετακινούνται. Σκοπός είναι η μείωση της όρεξης. Ο ασθενής αρχίζει να αισθάνεται πιο γρήγορα κορεσμό με αποτέλεσμα να τρώει μικρότερες ποσότητες και λιγότερα γλυκά, εφόσον παράλληλα κάνει και τη δική του συνειδητή προσπάθεια.

Ο ηλεκτροβελονισμός εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Ειδικές βελόνες διαφορετικών μεγεθών τοποθετούνται στις περιοχές του σώματος που έχουν συσσωρευμένο λίπος και συνδέονται μεταξύ τους με ειδικές συσκευές που διεγείρουν τον λιπώδη ιστό.

Για παράδειγμα, ο βελονισμός σε διάφορα σημεία στην κοιλιά ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και ρυθμίζει την καύση του λίπους σε αυτό το σημείο.

Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, καθώς βελτιώνει την φλεβική και αγγειακή παροχή αίματος και εμποδίζει την κατακράτηση των υγρών.
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τοποθετούνται επίσης, βελόνες στα χέρια και τα πόδια. Εκεί υπάρχουν νεύρα που βοηθούν τη μείωση του άγχους, αλλά και το αίσθημα της στέρησης του φαγητού, ενισχύοντας τα αποτελέσματα των υπόλοιπων τεχνικών.Το κόστος του βελονισμού ανέρχεται στα 40 ευρώ τη συνεδρία.

Οι βελονιστές πάντως τονίζουν ότι από μόνος του δεν λύνει το πρόβλημα της παχυσαρκίας, αλλά βοηθά σημαντικά κάποιον που κάνει δίαιτα, να περιορίζει την πείνα του.

Πηγή: valueforlife.gr

Όλη η επικαιρότητα