Εκλογές

Βενιζέλος: «Ο Παπανδρέου με πρότεινε για πρωθυπουργό»

papandreou-venizelos_0.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις ότι συνέβαλε στο να «πέσει» η κυβέρνηση Παπανδρέου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος προέβη την Πέμπτη στην αποκάλυψη, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος: «Μεταξύ Πετσάλνικου και Παπαδήμου με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θα προτείνει εμένα ως πρωθυπουργό». «Θα πρότεινε ως πρωθυπουργό αυτόν που τον έριξε;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.   

 

Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ χαρακτήρισε «καπρίτσιο» την ίδρυση του νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου και τόνισε ότι δεν θέλει να υπάρχει διάσπαση στην κάλπη στις 25 Ιανουαρίου, ώστε το ΠΑΣΟΚ να έχει την αξιοπρεπέστερη και ισχυρότερη εμφάνισή του, για να παίξει τον ρόλο του ως παράταξη, να είναι ο εγγυητής.

Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα είναι υπέρ μιας ευρύτερης κυβέρνησης συναίνεσης και πως δεύτερες εκλογές θα ήταν βλαπτικές.

Ως προς τα θέματα των μετεκλογικών συνεργασιών, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αν πάρουμε το δημοσκοπικό σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος, γίνεται κατανοητό ότι το πραγματικό αντίβαρο και ο πραγματικός εγγυητής των εθνικών στρατηγικών, είναι το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είμαστε μπαλαντέρ, δεν έχουμε την επιθυμία να είμαστε σώνει και καλά σε μια κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να είμαστε μπαστακωμένοι σε μια κυβέρνηση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» είπε και τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει να είμαστε εθνικοί εταίροι, να συμφωνήσουν τα κόμματα σε μια εθνική στρατηγική που είναι η μόνη εφικτή, ασφαλής και εφαρμόσιμη».

Ανέφερε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και θα συζητήσει το ΠΑΣΟΚ, «αν δούμε ότι υπάρχει βούληση εκ μέρους τους να συμπράξουν με την ευθύνη που θα τους βαραίνει ως πρώτο κόμμα σε μια εθνική στρατηγική σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, βεβαίως θα καλέσουμε μετά, στο μέτρο που μπορούμε βέβαια με τη δύναμη που θα έχουμε, και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που πιστεύουν σε αυτές τις προγραμματικές αρχές, δηλαδή στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα…».

Ερωτηθείς εάν φαντάζεται το ΠΑΣΟΚ μόνο του σε μια κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι κάτι τέτοιο «δεν το φανταστήκαμε ούτε με τη ΝΔ, έγινε κατ’ ανάγκη και εκ των υστέρων», υπενθυμίζοντας ότι και το 2012 το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι πρέπει να μετέχουν όλες οι δημοκρατικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις. Για την περίπτωση που θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι προγραμματικές κατευθύνσεις και ότι θα καλέσει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τον ρόλο του και πως όμως αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να γίνει άδικη κατανομή των βαρών. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα είναι μια ευρύτερη κυβέρνηση συναίνεσης.

Ως προς τα περιθώρια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «εδώ δεν παίζεται το θέμα ‘Ελλάδα’, αλλά το θέμα ‘Ευρωζώνη’ συνολικά», ότι τα μηνύματα αφορούν τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, και ότι δεν είναι θέμα πολιτικής διευκόλυνσης, γιατί «αν ήταν να μας διευκολύνουν θα μας διευκόλυναν τα χριστιανοδημοκρατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που εφάπτονται με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ». «Με ποιον εφάπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Με κανένα κυβερνητικό κόμμα», είπε.

Παράλληλα άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με δηλώσεις σημαντικών στελεχών του περί μη είσπραξης του ΕΝΦΙΑ και των υπολειπόμενων δόσεων του 2014.

Περισσότερα στo tanea.gr

Όλη η επικαιρότητα