Αθλητισμός

Βερόνικα Κοτσώρη: «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του βόλεϊ»

Ακούστε το άρθρο

Η Βερόνικα Κοτσώρη είναι από τις πιο ταλαντούχες αθλήτριες βόλεϊ και ξεκίνησε την ενασχόληση της με το άθλημα στον Πυργέα, για να έρθει η μεταγραφή της στον Απόλλωνα Καλαμάτας (μιας και σπουδάζει στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας) όπου από την Τετάρτη ξεκινάει η αποστολή του στο Ηράκλειο Κρήτης, για να διεκδικήσει την άνοδο στην Α2 εθνική κατηγορία. Η Βερόνικα Κοτσώρη μας μιλάει για το παρόν και το μέλλον της στο άθλημα που υπεραγαπά, το βόλεϊ ή ελληνιστί πετοσφαίριση.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το άθλημα; Και σε ποια ομάδα;

“Η ενασχόληση μου με το άθλημα ξεκίνησε στην ηλικία των 15 ετών. Πρώτη μου ομάδα υπήρξε αυτή της πόλης μου, ο Πυργέας”.

Τι θυμάσαι από τα πρώτα σου βήματα στο άθλημα; Ποιες είναι οι κυριότερες προσωπικές και ομαδικές επιτυχίες σου;

“Ο ενθουσιασμός μου για το άθλημα. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν  επιτρέπεται η σωματική επαφή με τον αντίπαλο, αλλά και η οξυδέρκεια που απαιτεί. Δυο χρόνια αργότερα, με κάλεσαν στα κλιμάκια προεπιλογής της εθνικής ομάδας κορασίδων. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα και σίγουρα αποτελεί σημαντική εμπειρία. Τη σεζόν 2016-2017 πήρα το πρώτο μου πρωτάθλημα με την ομάδα του Απόλλωνα Καλαμάτας. Η ομάδα ανέβηκε στη Β’ εθνική κατηγορία, ενώ τη φετινή σεζόν αναδείχθηκαμε πρωταθλήτριες Πελοποννήσου. Την Τετάρτη ξεκινάει η αποστολή της ομάδας μας για το Ηράκλειο Κρήτης, όπου εκεί θα διεκδικήσουμε την άνοδο μας στην Α2 εθνική κατηγορία.

Η ένταξη σου στην ομάδα της Καλαμάτας πότε ήρθε; Νιώθεις δικαιωμένη γι’ αυτή;

“Πριν τρία χρόνια ήρθα στην πόλη της Καλαμάτας, καθώς πέτυχα στο τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Την πρώτη χρόνια αγωνίστηκα για τον Ακρίτα Καλαμάτας. Την επόμενη χρονιά αποφάσισα να παίξω για τον Απόλλωνα Καλαμάτας. Σίγουρα νιώθω δικαιωμένη για την επιλογή μου. Άλλωστε τα αποτελέσματα αναμφίβολα το αποδεικνύουν”.

Πες μας λίγα πράγματα για την ομάδα σου. Είσαι ικανοποιημένη από τη φετινή πορεία;

“Είμαι περήφανη για την ομάδα μου. Το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα μας είναι πολύ καλό, κάτι που σπάνια βλέπεις σε άλλες ομάδες. Έχουμε δέσει αρκετά κι αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για οποιαδήποτε ομάδα. Έχουμε δουλέψει παρά πολύ και δείχνουμε σοβαρότητα σε όλα τα παιχνίδια. Είμαστε τυχερές, γιατί έχουμε μια διοίκηση, η οποία μας παρέχει δυνατότητες που αντίστοιχες ομάδες σε αυτήν την κατηγορία δεν έχουν. Φυσικά και είμαι ικανοποιημένη από τη φετινή πορεία μας, αφού όπως ανέφερα και προηγουμένως είμαστε πρωταθλήτριες Πελοποννήσου. Το μόνο που μένει, είναι να κλείσει όμορφα αυτός ο κύκλος στην Κρήτη”.

Στο μέλλον θέλεις να πάρεις μεταγραφή σε μία ομάδα ανώτερης κατηγορίας;

“Στόχος μου είναι, όσο βρίσκομαι στην Καλαμάτα για τις σπουδές μου, να καταφέρω μια τέτοια επιτυχία με την τωρινή μου ομάδα. Όσον αφορά το μέλλον, ποιος αθλητής που αγαπάει αυτό που κάνει δε θέλει να πάρει μεταγραφή σε ομάδα ανώτερης κατηγορίας;”

Το γυναικείο ελληνικό βόλεϊ είναι ανεπτυγμένο; Τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί περισσότερο;

“Δυστυχώς όχι όσο θα μπορούσε να είναι. Θα χαρακτηριζόταν αφελές αν λέγαμε πως ο μοναδικός λόγος της στασιμότητας του είναι η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Δεν υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του βόλεϊ, αλλά και οι σωστοί φορείς που θα το αναδείξουν. Επικρατεί μια κακή οργάνωση και μια άσχημη νοοτροπία, η οποία πρέπει να αλλάξει. Επίσης, είναι ώρα το άθλημα να διαφημιστεί και να προβληθεί όπως του αξίζει. Ο κόσμος πρέπει όσο μπορεί να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται από σωματεία της πόλης του”.

Τι πρέπει να κάνει ένα παιδί για να ασχοληθεί με επιτυχία στο άθλημα; Πρέπει να θυσιάσει κάτι από την προσωπική του ζωή;

“Βασικό και κύριο είναι να το αγαπάει. Πρέπει να έχει θέληση, υπομονή και επιμονή. Να μάθει να πειθαρχεί και να συνεργάζεται. Κανένας αθλητής δε γεννήθηκε επιτυχημένος. «Τα αγαθά κόποις κτώνται». Στη ζωή όλοι μας θέτουμε προσωπικούς στόχους και θυσιάζουμε πράγματα για να τους πραγματοποιήσουμε. Άλλες φορές λιγότερα κι αλλες περισσότερα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αθλητισμό. Το παιδί θα θυσιάσει ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του, βόλτες με τους φίλους του, ξεκούραση με την οικογένεια του, ακόμα και με το διάβασμα του, θα χρειαστεί να το ολοκληρώσει πιο αργά. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, όμως πιστεύω πως αν θέλει, μπορεί να τα συνδυάσει όλα με επιτυχία. Άλλωστε, αυτά που θα αποκτήσει ως αντάλλαγμα συμβάλλουν όχι μόνο στο να γίνει το παιδί καλύτερος αθλητής, αλλά και καλύτερος άνθρωπος”.

Το βόλεϊ στον Πύργο και γενικά στην Ηλεία αναπτύσσεται ή όχι;

“Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να έχω μια καθαρή εικόνα, καθώς ζω στην Καλαμάτα πλέον. Ωστόσο, απ’ όσο γνωρίζω και από προηγούμενα χρόνια, δεν αναπτύσσεται ιδιαίτερα, όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά και γενικότερα στην Πελοπόννησο. Οι ομάδες του Βορρά είναι αρκετά πιο δυνατές. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πριν κάποια χρόνια όταν έπαιζα στον Πυργέα, είχαμε συμμετάσχει σε ένα πανελλήνιο τουρνουά στο Κιλκίς. Η διαφορά δυναμικής ομάδων της Πελοποννήσου με αυτές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας ήταν αρκετά εμφανής. Η ίδια κατάσταση παρατηρείται μέχρι σήμερα. Βέβαια, οφείλω να επισημάνω, πως φέτος στο νόμο μας έγιναν δυο αξιόλογες προσπάθειες από τις ομάδες του Ολυμπιονίκη (γυναίκες) και του Κόροιβου Αμαλιάδας (άνδρες), οι οποίες διεκδικούν την άνοδο τους στη Β’ εθνική και Α2 εθνική κατηγορία αντίστοιχα.

Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη θέλεις να επισημάνεις κάτι;

“Θέλω να παροτρύνω τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με τον αθλητισμό. Είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί. Ολοκληρώνοντας, εκτός από την οικογένεια μου που με στηρίζει σε ό,τι κάνω, θα ήθελα να πω ένα «ευχαριστώ» στον προπονητή μου, Μπάμπη Μυτσκιδη, που πιστεύει σε μένα και με βοηθάει κάθε μέρα να γίνω καλύτερη”.

Όλη η επικαιρότητα