Β.Χατζηλάμπρου: «Δεν στηρίζω κυβέρνηση που ψηφίζει μνημόνια»

chatzil_0.jpg

Δριμεία κριτική προς την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί ο βουλευτής Αχαΐας και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Χατζηλάμπρου σε συνέντευξή του στην εφ. «Πατρίς»  και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση εφοσον συνεχίσει σε μνημονιακή τροχιά.

Παράλληλα, ο Αχαιός βουλευτής εξηγεί για ποιο λόγο παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή, αναλύει τα λάθη της 6μηνης πορείας και επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την τύχη των υπολοίπων μνημονιακών κομμάτων.

 

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο  

 

Κ.Χατζηλάμπρου, τι συμβολίζει  η παραίτησή σας από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι προάγγελος εξελίξεων;

 

Ενώ έχουμε μια πολύ μεγάλη εθνική καταστροφή που συντελείται εδώ και 5 χρόνια, η κυβέρνηση και ένα μικρό επιτελείο περί το Μαξίμου ετοιμάζεται να φέρει ένα τρίτο μνημόνιο με πολύ πιο καταστροφικά πράγματα ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημόσια περιουσία, αλλά και τη συνέχιση προγραμμάτων λιτότητας. Η Κεντρική Επιτροπή απαλλοτρίωσε το ρόλο της μην κουβεντιάζοντας επί της ουσίας και στέλνοντας τη συζήτηση για τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή στις 20 Αυγούστου θα φέρουν το 3ο Μνημόνιο  και η συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπεται για Σεπτέμβριο . Αυτά δεν μπορούμε να τα δικαιολογούμε για αυτό και 17 μέλη παραιτηθήκαμε από την ΚΕ, αφού ουσιαστικά την καλούμε εκ των υστέρων να επικυρώσει πολιτικές  που είναι σε πλήρη διάσταση με όλα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε ένα μνημονιακό κόμμα και θα το επικυρώσει στο συνέδριο. Όμως μαζί μας είναι και 35-40 βουλευτές, που Εξέφρασαν την αντίθεσή τους και ίσως αυξηθεί ο αριθμός στην ψήφιση του μνημονίου. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν θα παραιτηθούμε αυτήν την περίοδο από το να καταψηφίσουμε το μνημόνιο.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όσοι διαφωνούν, πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους. Πώς το σχολιάζετε;

Όπως είχε πει κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έτσι το λέμε και εμείς, θα πρωτοτυπήσουμε, και κινούμαστε στη βάση αυτών για τα οποία δεσμευτήκαμε προεκλογικά . Αυτό μετέτρεψε και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο κόμμα λαικο, η ανάγκη ενός σχεδίου εξόδου από τα μνημόνια και τη λιτότητα. Και σήμερα αυτό καταστρέφεται περνώντας στην απέναντι όχθη, στο χώρο των μνημονιακών δυνάμεων. Στα μάτια του κόσμου δεν ξέρω ποιος είναι ο έκθετος ή αν απλά γίνεται προσαρμογή στη γενική κατεύθυνση που εκπέμπει η κυβέρνηση ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Αφοπλίστηκε η χώρα όλο αυτό το διάστημα. Έγινε και το μεγάλο δημοψήφισμα υπό ασφυκτικές συνθήκες και ο κόσμος είπε ΟΧΙ, το οποίο μετατράπηκε σε ΝΑΙ. Αυτά είναι πράγματα  που δικαιολογούν μια στάση ώστε κάποιος κόσμος να κρατηθεί απέναντι στα μνημόνια, ακριβώς γιατί η επόμενη μέρα θα μας βρει πάλι δίπλα στον πολίτη να παλεύουμε απέναντι στη φτωχοποίησή του.Πιστεύετε ότι υπήρχε άλλη λύση εντός της ευρωζώνης η οποία δεν εφαρμόστηκε εγκαίρως;

 

Υπήρξαν προτάσεις για να υπάρχει έλεγχος του τραπεζικού συστήματος και να μην υπάρξει αυτό το bank run, να ελέγξουμε από τον Φλεβάρη τις χρηματοδοτικές ροές των μεγάλων λογαριασμών και να μείνουν τα ΑΤΜ όπως είναι, με το όριο των 600 και των 1000 ευρώ , και αφού ελέγξουμε ποιος δεν έχει εμπορική ιδιότητα, να εφαρμόσουμε τα capital control για να κρατήσουμε το τραπεζικό σύστημα. Είχαν διατυπωθεί προτάσεις του να μη δοθούν έξω δόσεις, όμως δόθηκαν 8 δις. ευρώ σε ένα πρόγραμμα τελειωμένο από πέρυσι τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δώσει 10 και δώσαμε και εμείς άλλα 8. Μαζεύτηκαν όλα τα αποθεματικά και στραγγίστηκε η χώρα. Αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε είναι ένα πρόγραμμα έξω από τη λιτότητα και η συζήτηση με τους δανειστές για ζητήματα χρέους και χρηματοδότησης. Έτσι καταλαβαίναμε εμείς ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την τεράστια κρίση. Κι αντί για αυτό μιλάμε για την υποθήκευση τεράστιας περιουσίας ύψους 509 δις. Ευρώ, όταν μόνο για τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πάρουμε λίγο παραπάνω από ένα δις. ευρώ.

 Οποιαδήποτε εναλλακτική έχει δυσκολίες, αλλά είμαστε στα πράγματα γιατί έχουμε άλλη θεώρηση και αντιλαμβανόμαστε ότι η λιτότητα δε θα μας βγάλει από το πρόγραμμα. Δεν μπορείς να λες ότι «αυτό μπορώ να κάνω μόνο. Να το έλεγες και προεκλογικά τότε. Όσο είσαι σε μνημόνιο, θα γεννάς διαρκώς νέα μέτρα σε μια κοινωνία καθημαγμένη και με πού χαμηλή φοροδοτική ικανότητα. Σε αυτά τα πλαίσια έπρεπε να οργανωθεί ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αν αυτό προϋπέθετε και αλλαγή στο νόμισμα δεν το ξέρω. Όλοι οι οικονομολόγοι πάντως λένε ότι η χώρα θα βυθιστεί με αυτό το πρόγραμμα.

 

 

Ως πότε όμως μπορεί να συνεχίζεται η ρητορική «στηρίζω την κυβέρνηση, δεν στηρίζω το μνημόνιο»;

 

Αυτό δεν είναι άποψη όλων των διαφωνούντων και εγώ προσωπικά δεν έχω εκφραστεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορείς να στηρίζεις μια κυβέρνηση που θα εφαρμόζει μνημόνια. Είναι πολύ καθαρό αυτό που λέω. Είμαστε σε πολεμική με τις πολιτικές εφαρμογής μνημονίων. Και τους λέμε να μαζευτούν και να τηρήσουν αυτά για το οποία τους επέλεξε ο ελληνικός λαός. Επειδή δηλαδή βασιζόμαστε στο ότι ο κόσμος δεν θέλει να δει ξανά το παλιό πολιτικό σύστημα, είμαστε καβάλα στο άλογο στα γκάλοπ και πάμε παρακάτω… Έτσι θα κινηθεί η πατρίδα; Θα καβατζάρουμε με τις εκλογές για να εφαρμόσουμε μνημόνιο; Αυτό είναι το ζητούμενο; Δεν νομίζω ότι ήταν αυτό που συνάθροισε τον κόσμο σε μια ριζοσπαστική τροχιά.

 

Προβλέπετε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς σχολιάζετε την πρόθεση αποπομπής των διαφωνούντων από τις εκλογικές λίστες;

               

Εκ των πραγμάτων θα διαλυθεί, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε δεν είναι αυτός. Μάζεψε λαϊκές δυνάμεις που είχαν στο μυαλό τους ότι υπάρχει άλλος δρόμος και το κατοχύρωσαν με συνέδρια και αποφάσεις. 

Όσον αφορά τις λίστες, δεν είναι αυτό το θέμα μου. Δεν θα ήθελα να συμμετέχω σε ένα κόμμα που θα εξαγγέλλει και θα υλοποιεί μνημόνια. Η τύχη του θα είναι ίδια με των άλλων μνημονιακών κομμάτων. Δεν μπορείς να υλοποιείς την καταστροφή μιας χώρας και να είσαι επάνω για καιρό. Δεν έχω πρεμούρα να είμαι βουλευτής για να ψηφίζω μνημόνια. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως κάναμε τόσα χρόνια.