Επιχειρήσεις Ηλεία Οικονομία

Με βήμα… σημειωτόν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμό χελώνας προχωρούν οι επιχειρήσεις της Ηλείας όσον αφορά την προσφυγή στο σύστημα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ευρύτερα γνωστό και ως «εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Μπορεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να καταγράφηκε ισχυρό και έμπρακτο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις ως προς την ενημέρωση σχετικά με τις παραμέτρους του νέου νόμου, όμως το ενδιαφέρον δεν έχει μετουσιωθεί σε κατατεθειμένες αιτήσεις, αφού μόλις μία επιχείρηση είναι στο στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς» η δικηγόρος Κωνσταντίνα Κολλιοπούλου, κληρωθείσα διαμεσολαβήτρια για τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, είχε παρατηρηθεί έντονο ενδιαφέρον από τις τοπικές επιχειρήσεις προκειμένου να ενημερωθούν για το νόμο σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ακόμα και πριν από τη δημιουργία του ιστότοπου της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους (ΕΔΔΗΧ)

«Το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει ολοκληρωθείσα και κατατεθείσα αίτηση, είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Είναι, πλέον ζήτημα χρόνου να συμβεί αυτό, αλλά υπήρξε πολλή προετοιμασία ώστε να είναι σε ετοιμότητα οι επιχειρηματίες. Ήδη υπάρχει μία αίτηση που βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης και αναμένουμε περισσότερες, μια και το ενδιαφέρον είναι ισχυρό», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» η κα Κολλιοπούλου, εξηγώντας τους λόγους της καθυστέρησης.

«Σκόπελος» η μελέτη βιωσιμότητας

«Επειδή η διαδικασία της υποβολής της αίτησης πρέπει να είναι αποτέλεσμα συντονισμού πολλών επαγγελματικών ομάδων, ακόμα δεν έχει εξευρεθεί τρόπος της σωστής οργάνωσης της διαδικασίας, ωστόσο πρόκειται να συμβεί σύντομα. Θα πρέπει οι ενδιαφερόμενες εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με ένα ερευνητικό γραφείο που θα αναλάβει τη μελέτη της βιωσιμότητας, πριν από την υποβολή της αίτησης», ανέλυσε στην εφ. «Πατρίς» η Κων/να Κολλιοπούλου, στεκόμενη ιδιαίτερο στον σκόπελο της μελέτης βιωσιμότητας.

«Έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με τους μελετητές της βιωσιμότητας, διότι δεν γνωρίζουμε κατά πόσον θα βρεθούν τοπικοί οικονομολόγοι και λογιστές που θα αναλάβουν την εργασία αυτή. Παρ’ όλα αυτά, είναι θέμα χρόνου να εξομαλυνθεί και αυτό το ζήτημα μέχρι να κατατεθούν οι πρώτες αιτήσεις» τόνισε.

Ένας ακόμα λόγος που δεν έχουν γίνει ακόμα ολοκληρωμένες αιτήσεις, είναι και η έλλειψη κουλτούρας στις εξωδικαστικές διαδικασίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος ουσιαστικά απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν μεν χρέη, αλλά έχουν παράλληλα τις δυνατότητες να εξέλθουν από την κρίση και αναπτυχθούν μελλοντικά μέσα από την εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών.

Έλλειψη εξωδικαστικής κουλτούρας

«Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για την Ελλάδα, χωρίς τη χρόνια προσφυγή στο δικαστήριο με πολυδάπανες διαδικασίες, και θα χρειαστεί καιρός για να κατανοήσουμε ότι μπορεί κάποιος να λύσει τις διαφορές του σε ένα γραφείο χωρίς να περάσει από τα δικαστήρια και να έχει μια απόφαση καθ’ όλα δεσμευτική», υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς» η Κων/να Κολλιοπούλου, συμπληρώνοντας ότι αν οι επιχειρήσεις δείξουν ειλικρίνεια και καταθέσουν επαρκή πρόταση, τότε μπορούν να αισιοδοξούν σε καλύτερο μέλλον.

«Ο νόμος απευθύνεται και στοχεύει στην επιχείρηση που διαβλέπεται ότι θα επιβιώσει. Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις στις οποίες θα πρέπει να υπακούν οι επιχειρήσεις που πρόκειται να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Θα πρέπει οι οφειλές να ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ και να είναι ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2016. Η κατάθεση μιας πρότασης προς τους πιστωτές που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες αποπληρωμής των στελεχών της επιχείρησης και βάσει αυτής διεξαχθεί διαπραγμάτευση, θα υπάρξει μια νέα αρχή που θα ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες δυνατότητες. Υπάρχει, βέβαια το καθήκον της ειλικρίνειας και της καθολικής δήλωσης των πιστωτών, ώστε να διαφαίνεται η βιωσιμότητα», κατέληξε.

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τους λογιστές

Ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διονύσης Χαμεζόπουλος, εξήγησε τους κινδύνους που παραμονεύουν από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, παρότι θεωρεί είναι ένα καινοτόμο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα.

«Είναι ένα καλό εγχείρημα γιατί ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική οικονομία και τη δικαιοσύνη, αυτό της διαιτησίας, διότι είναι ελάχιστα γνωστό στη χώρα μας και μπορεί να είναι η αρχή για την εξωδικαστική διαιτησία, η οποία θα ωφελήσει πολύ κόσμο και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις», ανέφερε αρχικά ο κ. Χαμεζόπουλος, στεκόμενος ωστόσο στην πολυπλοκότητα της διαδικασίας, καθώς και στους νομικούς κινδύνους για τον οφειλέτη.

«Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι προέκταση της πτωχευτικής διαδικασίας που λαμβάνει χώρα έξω από τα δικαστήρια, άρα από τη φύση του είναι πολυσύνθετο φαινόμενο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από νομικό, από οικονομολόγο, από λογιστη-φοροτεχνικό και από εκτιμητές της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ακίνητης περιουσίας.

«Στον εξωδικαστικό δεν κρύβεις τίποτα. Π.χ. αν κάποιος δηλώσει όλη την ακίνητη περιουσία του, ουσιαστικά την υποθηκεύει. Άρα είναι μείζον θέμα να συμβουλεύσει κάποιος που δεν είναι νομικός έναν φορολογούμενο για νομικό θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαμεζόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα