Αγροτικά

Βιομηχανική Τομάτα: «Κόκκινο» το χρώμα της ελπίδας

ds_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το χρώμα της βιομηχανικής ντομάτας έχει η ελπίδα της αγροτικής οικονομίας στην Ηλεία, αφού σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η συγκομιδή και η εισκόμιση στα εργοστάσια πολτοποίησης, «η παραγωγή πήγε πολύ καλά και οι παραγωγοί να περιμένουν ένα καλό εισόδημα».

«Μέχρι στιγμής έχουμε παραλάβει το 80% της πρώτης ύλης, δηλαδή 40.000 από τους 50.000 τόνους», δηλώνει στην εφημερίδα «Πατρίς» ο κ. Κατσανάκης Νίκος διευθυντής του τμήματος Γεωπονίας της εταιρείας «Κύκνος», που βρίσκεται από το 1963 στα Σαβάλια Ηλείας.

Τα τρακτέρ περνούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα φορτωμένα με τον «κόκκινο θησαυρό» από την πύλη του εργοστασίου και κατευθύνονταν αφού ζυγίζονταν στο πλυντήριο για να ξεφορτώσουν την βιομηχανική ντομάτα.

«Το κάθε τρακτέρ μεταφέρει περίπου 20 τόνους βιομηχανικής ντομάτας. Η μέση τιμή εργοστασίου για τον τόνο είναι περίπου 85 ευρώ ο τόνος. Παράλληλα υπάρχουν και οι επιδοτήσεις που είναι δύο μορφών: η στρεμματιάτικη που σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πάρουν 40 ευρώ το στρέμμα και η συνδεδεμένη. Γι’ αυτήν θα διατεθούν 2.800.000 ευρώ συνολικά για τα καλλιεργούμενα στρέμματα του 2015, που δεν θα ξεπεράσουν τα 60χιλ. στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πάρουν επιπλέον 44 ευρώ.», μας εξηγεί ο κ. Κατσανάκης και συνεχίζει: «  Είναι λοιπόν μια καλή χρονιά, παραγωγική, με υψηλές στρεμματικές αποδόσεις και σχετικά καλό εισόδημα για τους παραγωγούς.»

«Συμβολαιακή γεωργία»

Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι τα έξοδα του παραγωγού είναι τεράστια. Για να φτάσει το τρακτέρ στο εργοστάσιο, δαπανώνται περίπου 600 ευρώ το στρέμμα. Και σε περιόδους κρίσης το ποσό αυτό για παραγωγούς που έχουν πάνω από 40-50 στρέμματα είναι πρόβλημα.

Για το πρόβλημα αυτό βρήκε λύση η «Κύκνος»: «Για την εταιρεία μας καλλιεργούνται 5.500 στρέμματα. Διανύουμε εποχή κρίσης και η εταιρεία φρόντισε να καλύψει το υψηλό κόστος του παραγωγού, συνάπτοντας συμφωνία με τράπεζα. Μέσω αυτής φτιάξαμε ένα πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας (πρόγραμμα δανεισμού με θετικούς όρους) προσαρμοσμένο στις ανάγκες της καλλιέργειας και των παραγωγών. Χωρίς αυτή την οικονομική βοήθεια οι παραγωγοί θα είχαν μεγάλο πρόβλημα»

«Η καλύτερη παγκοσμίως»

Τα τρακτέρ συνέχιζαν να περνούν από μπροστά μας και ο κ. Νίκος Κατσανάκης σχολίασε: «Κοιτάξτε το χρώμα της, είναι πολύ καλής ποιότητας. Έχω ταξιδέψει στην Καλιφόρνια, την Αργεντινή και την Ιταλία και σας διαβεβαιώ ότι η ποιότητα της βιομηχανικής ντομάτας της Ηλείας είναι ασυγκρίτως καλύτερη. Και δεν το λέω επειδή κατάγομαι από τη Βάρδα, αλλά γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Η ντομάτα μας είναι η καλύτερη. »

Κώστας Ζαφειρίου

kozapress@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα