Επιστήμη

«Βιονικό σπανάκι» ανιχνεύει θαμμένες νάρκες

96005fa50f63826a0195c7702e574184.jpg
Ακούστε το άρθρο
Ενσωματώνοντας στα φύλλα νανοσωλήνες άνθρακα, ερευνητές του MIT μετέτρεψαν το ταπεινό σπανάκι σε βιολογικό ανιχνευτή εκρηκτικών, ικανό να ανιχνεύει θαμμένες νάρκες.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Σράνο, ουσιαστικά αξιοποίησε το γεγονός ότι τα φυτά απορροφούν ουσίες από το έδαφος και τις μεταφέρουν στα φύλλα, καταργώντας την ανάγκη για δειγματοληψίες του υπεδάφους.

Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Nature Materials, οι ερευνητές άλειψαν το κάτω μέρος των φύλλων του σπανακιού με ένα διάλυμα νανοσωλήνων (κούφιων σωλήνων από άτομα άνθρακα) που μπορεί να περάσει μέσα στους ιστούς.

Οι νανοσωλήνες είχαν προηγουμένως τυλιχτεί με πολυμερή μόρια σχεδιασμένα να συνδέονται με εκρηκτικές νιτροαρωματικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά στις νάρκες και άλλες εκρηκτικές συσκευές.

Όταν τελικά το φύλλο φωτιστεί με μια δέσμη λέιζερ, οι νανοσωλήνες φθορίζουν και εκπέμπουν ένα υπέρυθρο σήμα που αλλάζει αν οι νιτροαρωματικές ουσίες είναι παρούσες.

Το σήμα αυτό μπορεί να καταγραφεί με έναν φορητό υπέρυθρο ανιχνευτή, ή ακόμα και με ένα απλό κινητό τηλέφωνο, αφού πρώτα αφαιρεθεί το υπέρυθρο φίλτρο που υπάρχει συνήθως μπροστά στην κάμερα.

Η ιδέα είναι ότι οι αρμόδιες Αρχές θα πετούν σπόρους σπανακιού σε ύποπτες περιοχές, θα περιμένουν μερικές εβδομάδες μέχρι να αναπτυχθούν τα σπανάκια και στη συνέχεια θα επιστρέφουν για να αλείφουν τα φύλλα και να τα εξετάζουν με την υπέρυθρη κάμερα.

Η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα φυτά και να αξιοποιηθεί για την ανίχνευση πολλών ακόμα ουσιών πέρα από τα εκρηκτικά, λένε οι ερευνητές.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα «βιονικά» σπανάκια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως ανιχνευτές ναρκών στην πράξη.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα