Life Υγεία

Βιταμίνη B12: Τροφές φυτικής προέλευσης για όσους δεν τρώνε κρέας

Ακούστε το άρθρο

Οι χορτοφαγικές δίαιτες αποτελούν ίσως την πιο ισχυρή διατροφική τάση τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της αναζήτησης εναλλακτικών του κόκκινου κρέατος για τη διατήρηση υγιούς βάρους και την προστασία της καρδιάς.

Όχι άδικα, αφού συγκριτικά με όσους καταναλώνουν κρέας, οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, παράγοντες που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αν όμως δεν ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, μπορεί να αναπτύξετε ανεπάρκεια σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, όπως η βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά το σώμα δυσκολεύεται να την απορροφήσει καθώς μεγαλώνουμε.

Τα συμπτώματα έλλειψης Β12 περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, μυϊκή αδυναμία και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια. Μπορεί επίσης να ξεχνάτε, να έχετε άγχος, το δέρμα σας να είναι χλωμό και να αντιμετωπίσετε προβλήματα όρασης.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού και την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, το DNA και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επειδή βρίσκεται κυρίως στο κρέας και σε άλλα ζωικά προϊόντα και όχι σε τροφές φυτικής προέλευσης, εκτός αν είναι εμπλουτισμένες, είναι πιθανό να χρειάζεστε συμπλήρωμα.

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τις κορυφαίες φυτικές πηγές βιταμίνης Β12:

Πηγή: prevention.com

Όλη η επικαιρότητα