Ηλεία

Βίτσας: «Η Ηλεία θα φιλοξενήσει και άλλους πρόσφυγες» (VIDEO)

pr1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ωρών είναι η άφιξη προσφύγων στο hot spot της Μυρσίνης αφού μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα έχουν ολοκληρωθεί από την 117ΠΜ και οι τελευταίες εργασίες για τη φιλοξενία των περίπου 200 ατόμων (38 οικογενειών, όσα και τα διαμερίσματα δηλαδή), Σύριων στην καταγωγή και οι οποίοι μέχρι χθες φιλοξενούνταν στον Πειραιά.

Για το θέμα υπήρξε συνάντηση του δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και υπεύθυνο για το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες για την εγκατάσταση  προσφύγων στο παραθεριστικό κέντρο LM VILLAGE στη Μυρσίνη.

Συνδιαχειριστής ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης

Στην 90λεπτη συνάντηση εξετάστηκαν όλες οι πτυχές του θέματος.

Ο δήμαρχος πληροφόρησε τον υπουργό ότι το παραθεριστικό κέντρο ανήκει και στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και όχι στον Δήμο Φυλής όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί, προσκομίζοντας μάλιστα όλα τα σχετικά έγγραφα καθώς και αποδείξεις πληρωμής ενοικίων από τον Δήμο Άνω Λιοσίων προς το Δήμο Λεχαινών για την ενοικίαση του 50% που ιδιοκτησιακά ανήκουν στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, «ο κ. Βίτσας είπε ότι δεν γνώριζε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ουσιαστικά παραπλανήθηκε από τους υπεύθυνους του Δήμου Φυλής γι αυτό και δεν είχε κάνει καμιά ενημέρωση στο Δήμο μας.

Επιπλέον υποσχέθηκε ότι στο εξής ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης  θα είναι ισότιμος συνομιλητής και συνδιαχειριστης του κέντρου φιλοξενίας. Στην επιτροπή διοίκησης του κέντρου θα συμμετέχουν και άτομα από το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης».

Επιπλέον ο κ. Ναμπίλ  επέδωσε στον κ. Υπουργό και ιδιοχείρως την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου (καθώς και το ψήφισμα των κατοίκων της Μυρσίνης) και του ζήτησε να δεσμευτεί ότι θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην απόφαση.

Προσλήψεις από τον δήμο

Ο κ. Βίτσας δεσμεύτηκε ότι η συνολική διαχείριση θα γίνει από το κράτος. Δηλαδή σίτιση, φύλαξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο Δήμος  θα έχει πιο ενεργό ρόλο στη συνέχεια και μάλιστα θα προσληφθούν και εργαζόμενοι με οκτάμηνες συμβάσεις που θα εργάζονται αποκλειστικά στο χώρο φιλοξενίας των προσφύγων. Τονίζεται ότι οι θέσεις αυτές προβλέπονται μόνο για δήμους που έχουν τέτοιες δομές.

Άγνωστος ο χρόνος διαμονής

Ο χρόνος που θα φιλοξενηθούν στο hot spot της Μυρσίνης είναι άγνωστος. Πάντως και όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου,

«μετά την αποχώρηση των προσφύγων (ένα μέρος τους θα γυρίσει στη Συρία και ένα άλλο σε Ευρωπαϊκές χώρες) και στο τέλος της κρίσης το συγκρότημα (το οποίο είναι πολλά χρόνια κλειστό, με τεράστιες ελλείψεις και λεηλατημένο) θα αποδοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση πλήρως ανακαινισμένο και λειτουργικό η οποία με το σωστό σχεδιασμό και ενέργειες θα το εκμεταλλευτεί πλέον ως πολυτελές παραθεριστικό κέντρο».

Και άλλα hot spot στην Ηλεία

Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι όχι μόνο δεν θα υποβαθμιστεί η περιοχή αλλά θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη: Θέσεις εργασίας, προμήθειες ειδών από την τοπική αγορά κ.α. Πληροφόρησε επίσης τον κ. Ναμπίλ ότι στο Νομό Ηλείας ετοιμάζονται και άλλα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» οι δήμοι που σε πρώτη φάση, μετά τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, θα επιλεγούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες είναι ο δήμος Πύργου και ο δήμος Ήλιδας. Σήμερα υπάρχει στην Περιφέρεια προγραμματισμένο ραντεβού των δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας με θέμα το προσφυγικό.

Τέλος ο κ. Ναμπίλ συνομίλησε με τον επικεφαλής αξιωματικό που έχει αναλάβει το LM και ο οποίος υποσχέθηκε αμέριστη συμπαράσταση και άμεση επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των προσφύγων.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

kozapress@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα