Κόσμος

Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Εβο Μοράλες

Ακούστε το άρθρο

Ο Εβο Μοράλες τις τελευταίες ημέρες δέχονταν τεράστιες πιέσεις να εγκαταλείψει την εξουσία και τελικά ενέδωσε. Ανακοίνωσε ότι παραιτείται, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων ενάντια στην επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία.

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η αστυνομία.

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε ο Μοράλες, ο αντιπρόεδρος του οποίου Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα θα υποβάλει επίσης την παραίτησή του.

Νωρίτερα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν, είχε ζητήσει από τον Έβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες αντιμέτωπος με ένα κύμα διαμαρτυριών για την επανεκλογή του, να παραιτηθεί «για το καλό της Βολιβίας».

«Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας» δήλωσε ο στρατηγός ενώπιον του Τύπου.

Με την πολιτική κρίση να επιδεινώνεται στη Βολιβία, υπουργοί και βουλευτές, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους.

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα