Ζώα

Βόλτα με το σκύλο; Δες το αλλιώς!

Ακούστε το άρθρο

Προφανώς το παρακάτω κείμενο αφορά τους ιδιοκτήτες των τετράποδων φίλων μας.  Για εσένα που δεν έχεις, δεν ξέρεις τι χάνεις.

Η ρουτίνα λοιπόν μέσα στη μέρα επιβάλει δυο με τρεις βόλτες για το σκυλάκο σου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει σημασία αν είμαστε αθλητικοί, αν έχουμε καλή φυσική κατάσταση ή αν γυμναζόμαστε. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει no matter what. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί η απλή, καθημερινή βόλτα με τον αγαπημένο σου φίλο να μετατραπεί στο πιο τυπικό ραντεβού σου με την άσκηση.

Ο κάθε ιδιοκτήτης έχει το δικό του πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες του σκύλου του. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δώσεις σημασία. Η ράτσα και η ηλικία του ζώου θα ορίσουν τον τύπο και τον χρόνο της άσκησης.

Ένα μεγαλόσωμο σκυλί δέχεται άλλες επιβαρύνσεις, έχει άλλη μυική μάζα, επομένως χρειάζεται διαφορετική άσκηση. Ένα λαμπραντόρ για παράδειγμα, που είναι στο διαμέρισμα και η καθημερινή του βόλτα είναι το τετράγωνο της γειτονιάς, δεν έχει την ίδια φυσική κατάσταση με ένα σκυλί που περπατάει 1-2 ώρες την ημέρα ή τρέχει ελεύθερο σε κάποιο κήπο. Ωστόσο υπάρχει τρόπος να φτάσει το ζώο στο επίπεδο που επιθυμείς, ανεβάζοντας σιγά σιγά την ένταση.

Το ζέσταμα είναι κάτι που ισχύει και στη περίπτωση του ζώου. Η άσκηση (τζόγκινγκ) πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά. Όπως και η ενυδάτωση, φροντίζουμε να του δίνουμε νερό αρκετά συχνά αλλά σε μικρές ποσότητες.

Σκύλος βόλτα με σκύλο Προσάρμοσε λοιπόν τις καθημερινές σας βόλτες έτσι, ώστε να μπορείς να διαθέσεις στον εαυτό σου μισή ώρα παραπάνω. Αντί να κάνεις την καθιερωμένη διαδρομή επίλεξε να δοκιμάσεις μια διαφορετική. Να πας ένα τετράγωνο πιο μακριά, να επισκεφτείς τη δίπλα γειτονιά, το επόμενο πάρκο. Όλα αυτά είναι tricks για να κάνεις τη βόλτα, τόσο τη δική σου αλλά και του σκυλάκου σου πιο ενδιαφέρουσα.

Το ζώο (όπως και εμείς) μέσα από την άσκηση αποκτά μια φυσιολογική καθημερινότητα. Κάτι από το οποίο επωφελείσαι φυσικά και εσύ.

  • Δεν έχει στρες
  • Δεν κάνει ζημιές μέσα στο σπίτι
  • Δεν είναι ανυπάκουος ή επιθετικός
  • Δεν γαβγίζει/κλαίει
  • Είναι υγιής και χαρούμενος

Εκτός από την συντροφιά του τετράποδου φίλου σου μπορείς να πάρεις και μια συσκευή για να ακούς μουσική. Το κινητό άστο σπίτι, αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο σε εσένα και στο φιλαράκι σου. Βάλε στόχο κάθε φορά να περπατήσεις λίγο παραπάνω, να αυξήσεις το ρυθμό σου, να μείνεις περισσότερη ώρα εκτός σπιτιού.

Σκύλος βόλτα με σκύλο Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που λένε πως με 1 ώρα γρήγορο περπάτημα καις περίπου 400 θερμίδες ενώ σε χαλαρό τέμπο καις σχεδόν τις μισές. Οι ειδικοί λένε πως με 15΄περπάτημα ημερησίως, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 22%. Σκέψου λοιπόν τα οφέλη που θα έχει ο οργανισμός σου με δυο 40λεπτες βόλτες την ημέρα, χωρίς να έχεις αλλάξει ουσιαστικά κάτι στη καθημερινότητα σου.

Μπορεί να γίνει το αγαπημένο σου καθημερινό ραντεβού με την καλύτερη παρέα. Γιατί παντού υπάρχουν τρόποι, αρκεί να θέλουμε να τους ανακαλύψουμε, για να είμαστε σε φόρμα.

Πηγή: animalplanet.gr

Όλη η επικαιρότητα