Αποδράσεις

Βόλτα στα Τρίκαλα, στις όχθες του Ληθαίου (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Χτισμένα πάνω στην αρχαία Τρίκκα ή Τρίκκη, που χρονολογείται από την 3η χιλιετία π.Χ., τα Τρίκαλα βρίσκονται στη δυτική Θεσσαλία και διασχίζονται από τον ποταμό Ληθαίο, παραπόταμο του Πηνειού.

Ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας και σε αυτή την πόλη έζησε ο Ασκληπιός. Η ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και οι πρώτες ενδείξεις ζωής στο σπήλαιο της Θεόπετρας φτάνουν ως το 49.000 π.Χ. περίπου. Έχουν επίσης ανακαλυφθεί νεολιθικοί οικισμοί από το 6.000 π.Χ. στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο και άλλες τοποθεσίες.

Η ιστορία της πόλης περιλαμβάνει κατακτήσεις από πάρα πολλούς εισβολείς, από τους Γότθους και τους Ούννους μέχρι τους Οθωμανούς, αλλά και μεγάλες καταστροφές, με μεγαλύτερη την πλημμύρα του 1907.

Η σημερινή πόλη των Τρικάλων είναι γεμάτη πολιτιστικούς θησαυρούς και όμορφες γωνιές. Πανοραμική θέα της πόλης μπορεί κανείς να απολαύσει από το Φρούριο, ενώ σήμα κατατεθέν της πόλης αποτελεί εκτός από τον Ληθαίο ποταμό, που τη διασχίζει, και το περίφημο κι αγέρωχο Ρολόι. Αφήστε τα βήματά σας να σας οδηγήσουν στις παμπάλαιες εκκλησίες και τα όμορφα αρχοντικά στο Βαρούσι και τα παλιά Μανάβικα, την παλιά πόλη με τη διατηρητέα γειτονιά.

Στο Πάρκο και τον Μύλο Ματσοπούλου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα εντυπωσιακό βιομηχανικό μνημείο ενώ εντυπωσιακό είναι και το Κουρσούμ Τζαμί, κοντά στον Ληθαίο, υπόδειγμα αντοχής στον χρόνο και μνημείο της Unesco.

Στα Τρίκαλα λειτουργεί πλήθος μουσείων, ανάμεσά τους αυτό που είναι αφιερωμένο στον συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, το Λαογραφικό, το Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο, το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα.

Μην παραλείψετε μια χαλαρή βόλτα στις όχθες του Ληθαίου ποταμού. Τα νερά του χωρίζουν την πόλη στα δύο και η Κεντρική γέφυρα, κατασκευασμένη το 1886 από Γάλλους μηχανικούς, την ενώνει και πάλι συνδέοντας τον πεζόδρομο της Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία.

ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Πηγή: newsbeast.gr

Όλη η επικαιρότητα