Πολιτική

Ελλάδα – Τουρκία: Τι συμβαίνει τελικά με τα ΜΟΕ – Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Ακούστε το άρθρο

Δεν τίθεται θέμα παγώματος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, αλλά για «μη ανταπόκριση» της Αθήνας να δώσει ημερομηνίες διεξαγωγής των συζητήσεων που προγραμματίζονταν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα ΜΟΕ του προσεχούς διαστήματος διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ενόψει της αυριανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, και επί της ουσίας η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αφήνει να εννοηθεί ότι αποδίδει τα περί «παγώματος» σε δημοσιογραφική παρερμηνεία των προθέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να μην ανακοινώσει ημερομηνίες διεξαγωγής των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ.

Αναστάτωση

Πάντως το θέμα προκάλεσε μια μίνι αναστάτωση εντός της κυβέρνησης με πηγές του μεγάρου Μαξίμου, μετά τον αρχικό θόρυβο, να διαψεύδουν τη διακοπή των ΜΟΕ με την Τουρκία και να τονίζουν ότι «συνεχίζονται κανονικά οι τεχνικές συζητήσεις» σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών. Το θέμα αυτό μάλιστα αρχικά ερμηνεύτηκε ως άδειασμα του μεγάρου Μαξίμου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο επεσήμαναν πως οτιδήποτε διαφορετικό θα τίναζε στον αέρα την αυριανή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.  Παράλληλα εξέφραζαν την απορία πως προέκυψαν τα περί παγώματος καθώς ανέφεραν πως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται στο Λονδίνο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ευθύνεται η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για το θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά με το «πάγωμα» των ΜΟΕ που τελικά δεν είναι πάγωμα.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι βαρύ και τεταμένο λίγο προτού συναντηθούν Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Για «άδειασμα» του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από το Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει:

«Παραμονή της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία και λίγες ώρες αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται σε ΜΜΕ ότι το ΥΠΕΘΑ έχει μαύρα μεσάνυχτα και ότι τα ΜΟΕ συνεχίζονται κανονικά.

Αυτή δυστυχώς δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης. 

 Τα εθνικά θέματα και ιδίως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη χειρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τέτοια πρωτοφανή ανευθυνότητα».

via

Όλη η επικαιρότητα