«Βόμβα» ΣτΕ στους δασικούς χάρτες και στις… επιδοτήσεις!

«Μπουρλότο» στη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών και στις αγροτικές επιδοτήσεις βάζει η απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκε στις 8 Μαΐου του 2019.

Σύμφωνα με την απόφαση, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις νόμων του 2014 και του 20176, με τις οποίες προβλεπόταν η πλήρης εξαγορά εκτάσεων που εκχερσώθηκαν χωρίς νόμιμη αιτία πριν από το 1975 και η αγορά του δικαιώματος αγροτικής χρήσης γης για όσες εκχερσώθηκαν από το 1975 ως το 2007.

Η απόφαση αναφέρει ότι η νομοθεσία πάντοτε προέβλεπε την παραχώρηση δασικών εκτάσεων για αγροτική καλλιέργεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρούναν η γεωργοδενδροκομική καλλιέργεια, όμως επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «δεν τυγχάνει εφαρμογής επί δασών και δασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν χωρίς νόμιμη αιτία με οποιονδήποτε τρόπο (πυρκαγιά, εκχέρσωση κλπ)» είτε πριν είτε μετά το 1975 και προσθέτει πως για αυτές τις εκτάσεις ισχύει αυστηρότερη θερμοκρασία που επιβάλλει την κήρυξη της δασικής έκτασης ως αναδασωτέας!

«Υπό τα δεδομένα αυτά, η εξαγορά δασών/δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν προ του 1975 αυτογνωμόνως, προκειμένου να καλλιεργηθούν, αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος» αναφέρει η απόφαση, απορρίπτοντας το επιχείρημα επίκλησης ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας.

Αντίδραση Κορισιάνου στο σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Ηλεία οι επιδοτούμενες παράνομα εκχερσωμένες εκτάσεις είναι 302.556 στρέμματα και οι συνολικές αιτήσεις εξαγοράς στα δασαρχεία είναι 8.700. Όπως γίνεται αντιληπτό, η απόφαση -εφόσον δεν αλλάξει κάτι στην Ολομέλεια- τινάζει στον αέρα τους δασικούς χάρτες και θέτει εν αμφιβόλω ακόμα και τις επιδοτήσεις, δημιουργώντας κίνδυνο απώλειας αγροτικού εισοδήματος.

Ο διευθυντής Δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος άφησε αιχμές για το σκεπτικό της απόφασης με δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς», τονίζοντας ότι δεν φαίνεται να ελήφθη υπόψη η κοινωνική διάσταση του ζητήματος.

«Τα κοινωνικά δεδομένα δεν λύνονται με δικαστικές αποφάσεις, πόσο μάλλον όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε οξυμένα προβλήματα και μη αναστρέψιμης λογικής. Η απόφαση πάσχει από κοινωνική μυωπία, διότι είναι ξένη προς τη σημερινή πραγματικότητα. Θα χυθεί αίμα αν επιχειρηθεί η εφαρμογή αυτής της απόφασης. Ποιος θα διώξει τους παραγωγούς από τα χωράφια τους και μετά θα αναδασώσει εγκαταλελειμμένα δάση; Είναι ανεδαφικό» είπε στην εφ. «Πατρίς»  ο κ. Κορισιάνος και απέρριψε τις αιτιάσεις περί περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

«Σύμφωνα με τις μελέτες που  έχουμε, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και το πράσινο αποτύπωμα δεν επηρεάζονται αν έχουμε ελαιοκαλλιέργεια αντί για δάσος. Σήμερα οι δασικές εκτάσεις είναι περισσότερες, με τη μόνη διαφορά ότι είναι κυρίως στους ορεινούς όγκους κι όχι στα πεδινά, όπου για αρκετές δεκαετίες ασκούνταν πιέσεις για παραχώρηση κλήρου. Πρέπει να δούμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση. Οφείλουμε να σεβαστούμε τον κόπο των ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια δούλεψαν και παρήγαγαν πλούτο και όχι να βάζουμε σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις. Δηλαδή, οι εκτάσεις που πριν από το 1975 δίνονταν με νόμο από τους δασάρχες για καλλιέργεια μέχρι 10 στρ, είναι και αυτές παράνομες;» σημείωσε ο Διευθυντής Δασών Ηλείας.

O υπεύθυνος του ΚΕΑ Αγροτών, Άλκης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι θα πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις το ταχύτερο δυνατόν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων.

«Αν εφαρμοστεί μια τέτοια απόφαση, μιλάμε για ολική καταστροφή. Είναι δυνατόν να σου λένε ότι δεν μπορείς να καλλιεργήσεις στο χωράφι του παππού σου; Μέχρι τώρα, για όποιον κάνει αίτηση εξαγοράς ή παραχώρησης χρήσης, η έκτασή του εξαιρείται από τους δασικούς χάρτες μέχρι την εκδίκαση και πληρώνεται κανονικά από το ΟΣΔΕ. Τώρα όμως πρέπει να μας δοθούν νέες διευκρινίσεις για να ξέρουν οι παραγωγοί τι τους γίνεται»