Πολιτική

Βουλή: Πέρασε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το αθλητικό νομοσχέδιο

Ακούστε το άρθρο

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 15/11.

Εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, τόνισε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της κύρωσης της σύμβασης Macolin, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει επί τη αρχής το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας κάποιες διατάξεις αναχρονιστικές. Ο κ. Μπουρνούς ζήτησε ειδικά την απόσυρση των άρθρων 7 και 8, επισημαίνοντας ότι «ξηλώνει τα βήματα που κάναμε για τη διαφάνεια στις αθλητικές ομοσπονδίες».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, εμφανίστηκε θετικός στις περισσότερες διατάξεις, μεταξύ αυτών και στον περιορισμό των θητειών στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών, υπογράμμισε όμως ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. τάσσεται κατά της θέσπισης ορίων ηλικίας, κάνοντας λόγο για «ηλικιακό ρατσισμό».

Το ΚΚΕ διά του Μανώλη Συντυχάκη εκφράστηκε αρνητικά για το σχέδιο νόμου στο σύνολό του και επιφυλάχθηκε για την οριστική θέση του στην ολομέλεια, αφού κατατεθούν και τυχόν αλλαγές από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση έκανε λόγο για «φωτογραφική διάταξη» σε ό,τι αφορά τις θητείες και τα όρια ηλικίας και προέβλεψε ότι, εάν ψηφιστεί, οι θιγόμενοι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Τέλος, κατά του νομοσχεδίου -πλην μεμονωμένων διατάξεων- τοποθετήθηκε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

via

Όλη η επικαιρότητα