Πολιτική

Βούτσης: «Έως το Σάββατο, 21 Μαΐου, θα έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο»

boutsis.png
Ακούστε το άρθρο

Έως το Σάββατο, 21 Μαΐου, θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον δημοσιονομικό «κόφτη», σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο πρόεδρος της Βουλής δεν αποκάλυψε πότε θα κατατεθεί ούτε την διαδικασία (επείγον, κατεπείγον) που θα επιλέξει η κυβέρνηση.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να είπε πως «το μεσημέρι της 21ης θα έχουμε τελειώσει να πάμε να γιορτάσουμε», αναφερόμενος στην εορτή Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το δημοσιονομικό «διορθωτή» (κόφτη), τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και το δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1% επί του ΑΕΠ με τους έμμεσους φόρους, αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή.

Πρόκειται για ένα πακέτο επώδυνων μέτρων που θα κληθούν να στηρίξουν με την ψήφο τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με δέλεαρ προφανώς τις υποσχέσεις των δανειστών για απομείωση του χρέους. Στη συζήτηση αναμένεται να τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Με δεδομένη την ανάγκη να είναι ψηφισμένο το πολυνομοσχέδιο πριν την συνεδρίαση του Euroworking Group τη Δευτέρα 23 Μαΐου, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί (ως επείγον ή κατεπείγον), θα εξαρτηθεί από την ημέρα κατάθεσής του. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι τη Δευτέρα το πρωί το νομοσχέδιο να βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, μέχρι την Τρίτη να έχει την έκθεση του ΓΛΚ και την Τρίτη βράδυ ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί να κατατεθεί στη Βουλή.

Σε αυτή την περίπτωση η συζήτηση του θα γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος, γεγονός που σημαίνει ότι θα κληθούν να τοποθετηθούν και οι εμπλεκόμενοι κοινωνικοί φορείς, ενώ θα συζητηθεί για δύο ημέρες στις Επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια. Σε αντίθετη περίπτωση θα συζητηθεί ως κατεπείγον, δηλαδή μια ημέρα στις αρμόδιες επιτροπές και μια ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα