Κινηματογράφος

Βραβεία 2014: Οι υποψηφιότητες

1404992533_298x195.jpg
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθούν όντως τηλεόραση οι άνθρωποι που ψηφίζουν σε αυτά τα πράγματα;

Κάπως ρητορική είναι η ερώτηση, την απάντηση όλοι την υποπτευόμαστε. Εδώ οι ψηφοφόροι των Όσκαρ δεν βλέπουν τις ταινίες της χρονιάς (κάτι για το οποίο υπάρχουν και μαρτυρίες, όχι απλά διαίσθηση), και περιμένουμε από βαριεστημένους ανθρώπους της βιομηχανίας που σουλατσάρουν στο Λος Άντζελες με τρόπο παρόμοια με όσα μας έδειξε το «Party Down», να ασχοληθούν και να δουν και να νοιαστούν για τις ένα σωρό σειρές που υπάρχουν κάθε χρόνο;

Ναι, φυσικά και δεν παρακολουθούν τι γίνεται, αλλά μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό δε θα μπορούσε να υπάρξει από μια γρήγορη ματιά στις φετινές υποψηφιότητες. Στη διάρκεια μιας σεζόν στην οποία οριστικοποιήθηκε το άπλωμα της τηλεοπτικής πίτας σε αμέτρητα μέσα και πλατφόρμες, με σειρές που σπάνε παντελώς τα όρια ανάμεσα στα είδη, με πιλότους on demand, με σειρές να κόβονται από κανάλια και να ανασταίνονται στο ίντερνετ, και με ένα ανοιξιάτικο τρίμηνο που προσέφερε την καλύτερη τηλεόραση που έχουμε δει εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια, οι ψηφοφόροι των Έμμυ βασικά μας προσέφεραν τις περσινές υποψηφιότητες συν το «True Detective».

Φυσικά αυτό θα είναι -και λογικά- η μεγάλη ιστορία. Η κίνηση-ματ του ΗΒΟ να φέρει τη σειρά στο πεδίο του Δράματος αντί να το αφήσει να σαρώσει με ευκολία στις Μίνι Σειρές, απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς. Οι συντελεστές, το μέγεθος της συζήτησης, η μαζικότητα, το επίπεδο παραγωγής, όλα αυτά συντελούσαν σε μια άνετη επικράτηση του «True Detective» ως οτιδήποτε κι αν επέλεγε να διαγωνιστεί. Το ΗΒΟ το έριξε ανάμεσα στα θηρία επειδή αφενός πρόκειται για ένα θηρίο και το ίδιο, και αφετέρου επειδή κάνοντάς το τράβηξε την προσοχή και του τελευταίου μέλους της Ακαδημίας / έξτρα του «Party Down»: Σα να τους πιάνει έναν έναν από το αυτί και να λέει «α, απλά για να ξέρεις, αυτό θα το ψηφίσεις εδώ, κι όχι εκεί». Καμία αμφιβολία.

Από εκεί και πέρα, ευχάριστη η αναμενόμενη προσθήκη του «Orange Is the New Black» που πήρε τη θέση του «30 Rock» βέβαια, όχι δηλαδή ότι άλλαξε όντως συνήθεια η Ακαδημία. Απλά κουτάκια γεμίζει και πάλι. Μιλώντας για κουτάκια, προφανώς δεν περίσσευε κάποιο για το «Good Wife», που σνομπάρεται για την μνημειώδη 5η σεζόν του. Κάθε φορά που πας να μιλήσεις για τα Έμμυ με κάποια σοβαρότητα, κάτι τέτοιο σου υπενθυμίζει τη διαπίστωση της αρχής, πως οι άνθρωποι βασικά δεν βλέπουν αυτά που ψηφίζουν.

To περσινό κείμενο με τις αντιδράσεις στις υποψηφιότητες το άνοιγα με την αναφορά στο “κοιτάξτε, ας είμαστε ρεαλιστές”. Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές. Τα Έμμυ του 2014 δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με το 2014. Πλην Μακόναχι τελοσπάντων. Που κι αυτόν τα Όσκαρ τον πρόλαβαν έτσι κι αλλιώς. Για τηλεοπτική σειρά, ναι.


Πηγή: flix.gr

Όλη η επικαιρότητα