Ζώα

Βράβευσαν τους κτηνιάτρους που στειρώνουν τα αδέσποτα

ktiniatroi-3.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε μια λιτή αλλά χαρούμενη τελετή βράβευσε χθες το μεσημέρι ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και η Δημοτική Κοινότητα Λεχαινών την Κτηνίατρο κ. Παναγιώτα Τσάγκου και το επιτελείο των Βρετανών συναδέλφων της, που από την περασμένη Παρασκευή έχουν πέσει στη «μάχη» της στείρωσης των αδέσποτων σκύλων, με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο του πληθυσμού τους και τον περιορισμό του προβλήματος.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λεχαινών παρουσία του δημάρχου κ. Ναμπίλ Μοράντ, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκου Σοφιανόπουλου, του αντιδημάρχου κ. Ανδρέα Μίγκου, του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Λεχαινών κ. Γιώργου Γαλάτη και της προέδρου της Φιλοζωϊκής Ένωσης Λεχαινών κας Άντας Παναγιωτοπούλου.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο ιατρείο της κας Τσάγκου μια ομάδα από Κτηνιάτρους και νοσοκόμες από την Αγγλία, όπου για πρώτη φορά στη χώρα μας ήρθαν για να μας βοηθήσουν στο πρόβλημα των αδέσποτων, το οποίο γίνεται πιο έντονο από την οικονομική κρίση. Ξεκινήσαμε τις επαφές μας προκειμένου να μπορέσουν οι Βρετανοί κτηνίατροι να κάνουν εδώ αυτές τις επεμβάσεις και τα καταφέραμε. Όλη η ομάδα είναι άψογη και ελπίζουμε πολύ σύντομα να τους φιλοξενήσουμε και πάλι».

Από την πλευρά της η κτηνίατρος κα Παναγιώτα Τσάγκου, που εκτός από το ιατρείο της έχει προσφέρει μέχρι στιγμής δεκάδες ώρες εθελοντικής εργασίας και μάλιστα αφιλοκερδώς, είπε: «Είμαστε πολλοί αυτοί που παλεύουμε για τα αδέσποτα ζώα και πάρα πολύ αυτοί που τα κυνηγούν. Εμείς κάνουμε ώρες για να τα φροντίσουμε και αυτοί χρειάζονται ελάχιστα λεπτά να τα εξολοθρεύσουν. Πρέπει να είμαστε κοντά στο δήμο και ο δήμος κοντά μας και να εντάξει στις προτεραιότητές του και τη φροντίδα των αδέσποτων. Η προσπάθεια ξεκίνησε και η επόμενη θα είναι ακόμη καλύτερη».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Μίγκος ευχαρίστησε τόσο την κα Παναγιώτα Τσάγκου όσο και την πρόεδρο της Φιλοζωϊκής κα Άντα Παναγιωτοπούλου, τον κ. Ανδρέα Κορομβόκη που μένει στο Λονδίνο και βοήθησε στις επαφές, αλλά και ολόκληρη την επιστημονική ομάδα των Κτηνιάτρων και των Νοσοκόμων.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λεχαινών κ. Γιώργος Γαλάτης αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της δράσης είπε: «Εμείς οι Έλληνες είμαστε μπολιασμένοι με την φιλοζωία από την αρχαιότητα. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα, η επιστροφή του Οδυσσέα με τον Άργο, το σκύλο του, να ξεψυχά στα πόδια του όταν τον αναγνώρισε. Η αγάπη στα ζώα είναι πολιτισμός και όποιος αγαπά τα ζώα, μπορεί να αγαπήσει και τους ανθρώπους.

«Κάναμε μια καλή αρχή, ένα δυνατό ξεκίνημα» είπε η πρόεδρος της Φιλοζωικής Ένωσης Λεχαινών κα Άντα Παναγιωτοπούλου, ενώ στη συνέχεια, οι βρετανοί Κτηνίατροι Hugo Richardson και Stephen Warren αναφέρθηκαν στην εμπειρία που αποκόμισαν όλες αυτές τις ημέρες, στην άσχημη κατάσταση που βρήκαν τα αδέσποτα που πέρασαν από το ιατρείο αλλά και στην ανάγκη να περιοριστούν και να εξαλειφθούν οι ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσα από ένα σωστό πρόγραμμα φροντίδας των αδέσποτων ζώων.

Αναμνηστικό έπαινο έλαβαν και οι Βρετανίδες Νοσοκόμες Staci Finn και Alley Breteron, όπως επίσης, αν και απουσίαζε, ο κ. Ανδρέας Κορομβόκης, τον οποίο παρέλαβε και θα τον παραδώσει η Βρετανική Αποστολή όταν επιστρέψει στην έδρα της, το Λονδίνο.

Στάθης Πουλιάσης

(Stathispatris@Yahoo.com

Όλη η επικαιρότητα