Κόσμος

Βραζιλία: Ελεύθεροι σκοπευτές στο Ρίο θα αντιμετωπίζουν ένοπλους υπόπτους

Ακούστε το άρθρο

Αναπτύχθηκαν ήδη στην πόλη δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης Ουίλσον Βίτσελ

Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στο Ρίο για να σκοτώνουν από μακριά ένοπλους υπόπτους, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα O Globo ο κυβερνήτης της πόλης Ουίλσον Βίτσελ, ο οποίος εκλέχθηκε τον Οκτώβριο ακολουθώντας την ίδια αυστηρή γραμμή στον τομέα της ασφάλειας με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Η ιδέα της χρήσης ελεύθερων σκοπευτών, η οποία είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρήθηκε μια απλή προεκλογική δέσμευση, όμως ο Βίτσελ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, αποκάλυψε ότι την έχει θέσει σε εφαρμογή.

«Ελεύθεροι σκοπευτές χρησιμοποιούνται με απολύτως μυστικό τρόπο. Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, όμως δεν μιλάμε για αυτό. Η εντολή είναι ξεκάθαρη: αν ένα άτομο έχει στην κατοχή του όπλο, πρέπει να εξουδετερωθεί αμέσως με φονικό τρόπο», εξήγησε ο κυβερνήτης του Ρίο στη συνέντευξή του.

Το Ρίο ντε Ζανέιρο, το οποίο διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016, αντιμετωπίζει έκτοτε μεγάλη αύξηση της βίας, με πολύ συχνά να σημειώνονται ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ ναρκοσυμμοριών και της αστυνομίας.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2019, τους δύο πρώτους μήνες της θητείας του Βίτσελ, 305 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αστυνομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, δηλαδή ένας κάθε τεσσεράμισι ώρες.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από τότε που διατηρούνται τέτοια αρχεία, εδώ και 16 χρόνια, και αύξηση 17,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018.

«Αυτοί οι αριθμοί δεν με ανησυχούν. Έχω εμπιστοσύνη στην αστυνομία (…) Οι εγκληματίες προκαλούν τις ανταλλαγές πυροβολισμών απλώς και μόνο για να σπέρνουν τον πανικό», εκτίμησε ο κυβερνήτης του Ρίο.

Ο Ουίλσον Βίτζελ, ένας 51χρονος πρώην δικαστής, ήταν άγνωστος μέχρι πριν μερικούς μήνες, όμως προς γενική έκπληξη κατάφερε να εκλεγεί κυβερνήτης της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης προωθώντας την ατζέντα ασφαλείας του Μπολσονάρου, ο οποίος επίσης εξελέγη τον Οκτώβριο.

Στη συνέντευξή του στην O Globo ο Βίτζελ δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του να διεκδικήσει την προεδρία της Βραζιλίας.

«Ήμουν με τον πρόεδρο Μπολσονάρου την Τρίτη και του είπα: αν δεν είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση του Βραζιλιάνου προέδρου, ο Βίτσελ απάντησε: «γέλασε, πιστεύω ότι σκέφτεται κι εκείνος τι θα κάνει».

Όλη η επικαιρότητα