Κόσμος

Βρετανικές εκλογές: Περισσότερες από ποτέ οι γυναίκες στη νέα βουλή

Ακούστε το άρθρο

Ιστορικό ρεκόρ αποτελεί ο αριθμός των γυναικών βουλευτών που εξελέγησαν στις χθεσινές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά 220 γυναίκες εισέρχονται στη νέα βουλή μετά την σαρωτική εκλογική νίκη που χάρισε την αυτοδυναμία στον Μπόρις Τζόνσον. Αυτό σημαίνει πως περισσότερο από το ένα τρίτο των βουλευτών θα ανήκει στο «ασθενές φύλο».

Μετά τις πρόωρες εκλογές του 2017 στη Βρετανία το Συντηρητικό κόμμα είχε 67 βουλευτίνες ενώ μετά τις χθεσινές εκλογές ο αριθμός αυτός ανέρχεται πλέον στις 87 γυναίκες βουλευτές, δηλαδή μια αύξηση 29% με τους Τόρις να έχουν τώρα τις περισσότερες γυναίκες βουλευτές στην ιστορία του κόμματος.

Πάντως, παρά την βαριά ήττα του Εργατικού κόμματος, το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν έρχεται πρώτο στην γυναικεία εκπροσώπηση με 104 βουλευτίνες! Αυτό σημαίνει πως το 51% των βουλευτών του κόμματος είναι πλέον γυναίκες. Μετά τις τραγικές απώλειες που είχε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση το Κόμμα των Εργατικών θα έχει μόνο 203 έδρες στη νέα βουλή. Το Συντηρητικό Κόμμα εξασφάλισε 365 έδρες, 48 το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), 11 οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και 8 το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP).

Όμως, αρκετές σημαντικές γυναίκες βουλευτές δεν θα είναι στο νέο κοινοβούλιο, μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Μπόρις Τζόνσον, αφού δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν. Μεταξύ αυτών η επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, η οποία έχασε την έδρα της στη Βουλή των Κοινοτήτων και υπέβαλε την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματος.

Η Βίβιαν Χέιζ από την οργάνωση Women’s Resource Centre για τα δικαιώματα των γυναικών στη Βρετανία, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, συνεχάρη τις γυναίκες που κατόρθωσαν να εκλεγούν και δήλωσε: «Γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα βουλευτής. Πολλές γυναίκες παραιτήθηκαν πριν τις εκλογές εξαιτίας του φρικτού επιπέδου σεξισμού που αντιμετωπίζουν σε όλα τα κόμματα».

via

Όλη η επικαιρότητα