Ιστορικά

Βρέθηκαν τα πρώτα οστά Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία

Ακούστε το άρθρο

Τα οστά δύο ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41 έχουν βρεθεί έως τώρα στις εκσκαφές που άρχισαν το πρωί της Δευτέρας στην Αλβανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Είναι συγκινητικό και για εμάς όλους και, φαντάζομαι, και για τους συγγενείς τους και για τον Ελληνισμό γενικότερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και αυτόν που ζει στην Αλβανία» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη των διαδικασιών αναζήτησης και εκταφής.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε πως «θέλω για μία ακόμα φορά να εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι με βάση τις συμφωνίες που κάναμε στην Κρήτη, στο πακέτο των λύσεων των ζητημάτων που απασχολούν Ελλάδα και Αλβανία, η αλβανική κυβέρνηση είχε το θάρρος και την πολιτική ευθύνη να ψηφίσει δύο εκτελεστικούς νόμους, όσον αφορά τη συμφωνία που είχε γίνει με την ελληνική κυβέρνηση το 2009».

«Με βάση αυτούς τους εκτελεστικούς νόμους, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναζήτησης και εκταφής των οστών των στρατιωτών και των αξιωματικών μας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την μεγάλη εκτίμησή του για «το γεγονός ότι επιτέλους η αλβανική κυβέρνηση προχωρεί με θαρραλέα βήματα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως οφείλει να κάνει και η ελληνική πλευρά».

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα