Βιβλίο

Βρέθηκε βιβλίο με εξώφυλλο από ανθρώπινο δέρμα!

article24043.w_l.jpg
Ακούστε το άρθρο

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ επιβεβαιώνουν ότι «χωρίς αμφιβολία» το εξώφυλλο του βιβλίου του Γάλλου συγγραφέα και ποιητή Αρσέν Ουσέ «Des destinées de l’ame» (σ.σ. «Οι προορισμοί της ψυχής»), το οποίο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Houghton του πανεπιστημιακού ιδρύματος, είναι φτιαγμένο από ανθρώπινο δέρμα!

Η βιβλιοδεσία του έγινε με την τεχνική της Ανθρωποδερμικής βιβλιοδεσίας, μια διαδικασία που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα, και έγινε από ανθρώπινο δέρμα που πάρθηκε από την πλάτη μιας ψυχικά άρρωστης γυναίκας που πέθανε από εγκεφαλικό και το πτώμα της έμενε στα αζήτητα. Τα ανθρώπινα δέρματα που χρησιμοποιούνταν για την τεχνική της Ανθρωποδερμικής βιβλιοδεσίας συνήθως ανήκαν σε πτώματα εγκαταλελειμμένων ανθρώπων, φτωχών ή εκτελεσθέντων καταδίκων. Βοηθός της βιβλιοθήκης του Houghton περιγράφει τον τόμο ως ένα από τα λιγότερο σημαντικά έργα του συγγραφέα και ποιητή. ΄Ισως το πιο σημαντικό στην περίπτωση του βιβλίου είναι το εξώφυλλό του.

΄Ενα βιβλίο από δέρμα ανθρώπου και … δυο βιβλία από δέρμα προβάτου

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τρία βιβλία με εξώφυλλο από ανθρώπινο δέρμα βρίσκονταν στις βιβλιοθήκες του Χάρβαρντ, ωστόσο μετά από έρευνες πιστοποιήθηκε ότι τα άλλα δύο βιβλία ήταν τελικά φτιαγμένα από δέρμα προβάτου.

«Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, μπορεί εύκολα να διακρίνει τους πόρους του δέρματος», γράφει ο ίδιος ο Ουσέ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα βιβλίο για την ανθρώπινη ψυχή άξιζε να έχει ανθρώπινο εξώφυλλο».

«Τα αναλυτικά δεδομένα καθώς και η προέλευση του “Des destinées de l’ame” καθιστούν απίθανο το βιβλίο να δέθηκε με κάτι άλλο πέραν του ανθρώπινου δέρματος», δήλωσε ο Μπιλ Λέιν, διευθυντής του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Πρωτεομικής Ανάλυσης του Χάρβαρντ στο blog της βιβλιοθήκης.

Πηγή: thetoc.gr

Όλη η επικαιρότητα