Ηλεία

Βρίνα – Ολυμπίας: Έχει ιστορία… και εξαιρετικό λάδι!

Ακούστε το άρθρο

Στην Βρίνα του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρέστενας ταξιδεύει… η «Πατρίς της Κυριακής», συναντώντας φιλόξενους ανθρώπους, και έναν πρόεδρο, τον κ. Βασίλη Κοπανιτσάνο εξίσου το ίδιο, για αυτό άλλωστε παραμένει στην «ηγεσία» του χωριού για 5η τετραετία, και πάντα δίπλα στον σημερινό Δήμαρχο του Δήμου του, τον κ. Σάκη Μπαλιούκο!

Με περίπου 400 μόνιμους κατοίκους(βάση απογραφής 716), που το καλοκαίρι σαφώς και αυξάνονται πάρα πολύ! Η Βρίνα έχει ιστορία πάνω από 1000 χρόνια, έχοντας πάρει το όνομα της από τα βρύα που υπήρχαν στο χωριό, κι αν κάποιος την επισκεφθεί θα εντυπωσιαστεί από την θέα που θα αντικρίσει! Μάλιστα έως το 1930 είχε στην κατοχή της και τα Ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα, καθώς και το Κ. Σαμικό έως το 1947!

Σήμερα η πλειοψηφία των κατοίκων της Βρίνας ασχολείται με την καλλιέργεια ελιών(είναι το βασικό προϊόν),  –σε μικρό ποσοστό- με τις σταφίδες και τα αμπέλια, και ακόμα μικρότερο ποσοστό  με την κτηνοτροφία. Η μη ύπαρξη όμως αρδευτικού δικτύου, αφήνει τις καλλιέργειες τους –ουσιαστικά- στο έλεος… του καιρού! Καθώς η Βρίνα έχει πολύ μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση(το 2ο χωριό του Δήμου μετά τα Μακρίσια)! Όμως πέρα από αυτό το πρόβλημα, οι κάτοικοι, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά τον Αύγουστο αντιμετωπίζουν και έλλειψη πόσιμου νερού, καθώς αυτό δεν επαρκεί! Ένα εξίσου πολύ σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και ο συνδετήριος δρόμος Βρίνας Κρέστενας(πολύ στενός , πολλές στροφές και επικίνδυνος για ατυχήματα, ιδίως για αυτούς που δεν τον ξέρουν…)! Ένα σημαντικό έργο όπως τονίζουν οι κάτοικοι, το οποίο θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί!

Δεσπόζει στο κέντρο του χωριού ο Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος!

Στο κέντρο της Βρίνας δεσπόζει η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, η οποία είναι δίκλητη βασιλική με τρούλο και σταυροειδή σκεπή! Η εκκλησία αυτή που είναι το καμάρι των απανταχού Βρινιωτών, άρχισε να κατασκευάζεται το 1961, και εγκαινιάστηκε  το 1966 ! Έγινε δε από δωρεές ομογενών της Βρίνας, και χάρις την προσωπική εργασία των κατοίκων της! Είναι δε χαρακτηριστικό το παραδοσιακό πανηγύρι που γίνεται προς τιμήν του τον Αύγουστο! Εδώ και μερικά χρόνια έκλεισε το σχολείο, λόγω έλλειψης παιδιών,  και οι μαθητές πηγαίνουν σχολείο στην Κρέστενα, με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Λειτουργεί μόνο το νηπιαγωγείο!

Δείτε Φωτογραφίες

Όλη η επικαιρότητα