Κόσμος

Βρυξέλλες: Η ΕΕ δεν εμποδίζει τους Βρετανούς να μιλούν με τις ΗΠΑ

Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία είναι ελεύθερη να συζητήσει τη μελλοντική εμπορική σχέση της με τις ΗΠΑ, όμως παραμένει δεσμευμένη από την εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο παραμένει μέλος της, σημείωσε την Τετάρτη ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο διαπραγματευτής της Ευρώπης για το Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα μεταβεί την Πέμπτη στις ΗΠΑ σε μια επίσκεψη που έχει ως στόχο να σφυρηλατήσει τη μελλοντική εμπορική σχέση του Λονδίνου με την Ουάσινγκτον. Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να καταλήξει «γρήγορα» σε εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.

«Ποιος εμποδίζει αυτές τις χώρες να συνομιλούν;» διερωτήθηκε ο Μπαρνιέ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να ξεκινήσει η Βρετανία διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ πριν καν αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Για όσο διάστημα μια χώρα είναι μέλος της Ένωσης, δεσμεύεται από την εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά, δεδομένου ότι διατηρεί δεσμούς μαζί της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), ανησυχεί για το μέλλον των εμπορικών σχέσεών της με τη Βρετανία μετά το Brexit.

Η Μέι έχει υποσχεθεί ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πριν από τα τέλη Μαρτίου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η Βρετανία θα παραμένει μέλος της ΕΕ. Η πρόθεσή της ωστόσο να ξεκινήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες –όπως με την Ινδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία– προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα