Κόσμος

Βρυξέλλες: «Κοντά σε λύση» -Ποια ονόματα παίζουν για Κομισιόν και ΕΚΤ

Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη είναι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το ατελείωτο παζάρι, στο οποίο έχει μετατραπεί η επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τις θέσεις- κλειδιά στην ΕΕ.

Οι ηγέτες των 26 κρατών- απουσιάζουν ο Νίκος Αναστασιάδης εξαιτίας της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας που επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα- προσπαθούν να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν το «τιμόνι» της Κομισιόν, της ΕΚΤ, αλλά και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως και το ποιος θα είναι ο επόμενος ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε στις 17:30 ώρα Ελλάδας, αλλά περίπου μία ώρα αργότερα οι ηγέτες διέκοψαν για διάλειμμα. Εκείνη την ώρα ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε μια ανάρτηση στο Twitter στέλνοντας το μήνυμα ότι φτάνει η ώρα της τελικής απόφασης. «Είμαστε ολοένα και πιο κοντά», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ότι και να γίνει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να εκλέξει την Τετάρτη τον νέο πρόεδρό του.

Τα ονόματα στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που παραμένει απρόθυμη να δεκτή το πακέτο που είναι στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, παρότι αυτό περιλαμβάνει γερμανική παρουσία στην προεδρία της Κομισιόν. Φαίνεται ότι η Ανγκελα Μέρκελ θέλει πρώτα να συζητήσει με τους κυβερνητικούς εταίρους της, τους Σοσιαλδημοκράτες, προτού δώσει το «πράσινο φως».

Ολοι οι υπόλοιποι φαίνεται να συμφωνούν και η συναίνεση είναι κοντά, αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες Γαλλία και Γερμανία τα είχαν βρει για τις δύο βασικές επιλογές: Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν και η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ.

Επίσης, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βούλγαρος πρώην πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ θα διαδεχθεί την Φεντερίκα Μογκερίνι. Ομως, τελευταίες πληροφορίες του Politico ήθελαν να ακούγεται και το όνομα του Ιταλού ευρωβουλευτή Νταβίντ Μαρία Σασόλι για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Αντιδράσεις για την φον ντερ Λάιεν

Πάντως, στο Στρασβούργο δεν φαίνεται να ενθουσιάστηκαν με τις πληροφορίες ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να είναι η επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Ευρώπη αξίζει κάτι καλύτερο», ήταν το σχόλιο του Γερμανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σβεν Γκίεγκολντ. Συνάδελφός του, μιλώντας στο Politico, είπε ότι η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας είναι «αδύναμη και οι Γερμανοί συντηρητικοί θέλουν να την ξεφορτωθούν από το Βερολίνο. Αυτό είναι προφανές. Και είναι πολύ κοντά στην Μέρκελ. Οι Πράσινοι θα έχουν δυσκολία να την ψηφίσουν».

Πυρά κατά της φον ντερ Λάιεν εξαπέλυσε και ο Μάρτιν Σουλτς. «Είναι η πιο αδύναμη υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης. Προφανώς αυτό είναι αρκετό για να γίνει αφεντικό στην Κομισιόν», ήταν το «φαρμακερό» σχόλιο του πρώην προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Επικοινωνία Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές συνομιλίες τόσο με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ- ο οποίος μιλά εκ μέρους του στη Σύνοδο Κορυφής- όσο και με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Αντικείμενο των συνομιλιών τους ήταν βέβαια η επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ.

via

Όλη η επικαιρότητα