Αγροτικά Μεσσηνία

Βυθίζεται η κτηνοτροφία στην Ελλάδα και στη Μεσσηνία – Εισάγουμε 65% και σπαταλάμε 2,2 δις ευρώ για κτηνοτροφικά προϊόντα

Ακούστε το άρθρο

Στο έλεος της κρίσης βυθίζεται η κτηνοτροφία στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην Μεσσηνία, εξαιτίας της διαχρονικής απουσίας εθνικής στρατηγικής από τις Κυβερνήσεις που έκαναν μάλιστα το ατόπημα να ψηφίσουν κατά των ονομασιών γαλακτοκομικών προιόντων.

Την εικόνα του πρωτογενή τομέα σε ότι αφορά τον κλάδο αυτό ανέπτυξε σε δηλώσεις του στην εκπομπή ‘Πρωινό Δρομολόγιο’ του Ρ/Σ Παλμός 90,5 ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Μεσσηνίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Κώστας Γυφτάκης μιλώντας για την εγκατάλειψη των παραγωγών. 
ΑΠΟ ΤΟ 115% ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΣΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ 35%
Τόνισε ότι “η κτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι σε δυσχερή θέση να παράξει καθώς με βάση τα επίσημα στοιχεία, η παραγωγή κρέατος και γάλακτος πριν το 1981 άγγιξε το 115% σε ότι αφορά τον παραγωγικό αυτό  συντελεστή, αυτή την στιγμή βρισκόμαστε ούτε στο 35%, οπότε εισάγουμε το 65-70% σε μια ευλογημένη χώρα από το Θεό που μπορεί να παράγει τα πάντα” για να προσθέσει ότι “η ποιότητα των κτηνοτροφικών ειδών μαζί με φυτικής προέλευσης προιόντα έχουν μοναδική παραγωγή στην Ελλάδα λόγω γεύσης, ποιότητας με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα”. 
Επισήμανε ότι “δυστυχώς ο Βορράς της Ευρώπης, έχει πλημμυρίσει την αγορά με βοειδή και γαλακτοκομικά, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί το αιγοπρόβειο κρέας, ενώ το γάλα ήδη βρίσκεται στην αγορά σε φθίνουσα πορεία χωρίς καν την παρέμβαση του κράτους”. 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ
Σε ερώτηση για τα Π.Ο.Π. και την φέτα αποκάλυψε ότι “είμαστε 180 οικογένειες αλλά είδαμε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές μαζί με τις αντιπολίτευσης δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, ψήφισαν απεμπολώντας την ονομασία προέλευσης για την φέτα, ενώ σώθηκαν αλλά τυριά όπως το ροκφόρ για παράδειγμα”. Σε ότι αφορά τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Μεσσηνίας συμπλήρωσε ότι “το μεγάλο πρόβλημα είναι τα εφόδια από 13-24% με φορολογία, οπότε ο Νομός μας δεν έχει καν υπεραξία στο προιόν λόγω της άγριας φορολογίας καθώς οι κτηνοτρόφοι εξομοιώνονται με άλλες κοινωνικές ομάδες όπως των εμπόρων”. 
ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ 2,2 ΔΙΕΣ ΕΥΡΩ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Υπογράμμισε ότι “ο κτηνοτρόφος είναι επιστρατευμένος 265 μέρες τον χρόνο, καθώς καμία άλλη κοινωνική ομάδα δεν εργάζεται όλο τον χρόνο” για να εξηγήσει ότι “το ΕΦΚΑ κινείται στα ύψη, με 80.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα να έχουν απομείνει, την ώρα που η Μεσσηνία είναι ευνοημένη κλιματικά περιοχή, δυστυχώς όμως δεν στηρίζεται από τους φορείς και την πολιτεία”. Καταλήγοντας ο κ. Γυφτάκης είπε ότι “ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει ότι στο πρωτογενή τομέα η χώρα μας κάνει εισαγωγές 2,2  δις Ευρώ το χρόνο με αποτέλεσμα να χάνεται συνάλλαγμα με ότι συνεπάγεται αυτό”.
ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Όλη η επικαιρότητα