Συνεντεύξεις

Ξένια Κούρτογλου: «Η δράση είναι το αντίδοτο στον φόβο»

Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε την καριέρα της στην έρευνα αγοράς το 1985, όταν ακόμη ήταν φοιτήτρια και η κόρη της τριών χρόνων.  Το 1988 ίδρυσε τη Focus Bari, τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ερευνών καταναλωτή με διεθνή αναγνώριση, ενώ δίδαξε για πολλά χρόνια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο λόγος για την Ξένια Κούρτογλου, η οποία  με το νέο της βιβλίο με τίτλο «Η καλύτερη ευκαιρία είναι… ΤΩΡΑ!» μοιράζεται σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες και προκλήσεις από τη κάθε έκφανση του βίου της, με στόχο να αναδείξει τη σπουδαιότητα του λατινικού ρητού «Carpe Diem», δηλαδή «Άδραξε τη μέρα».

«Ως άνθρωποι λειτουργούμε μέσα από τρεις φορείς: νου, σώμα,  ψυχή. Και οι τρεις είναι αλληλένδετοι και λειτουργούν σε δυναμική αλληλεπίδραση, διαμορφώνοντας αυτό που είμαστε κάθε στιγμή στη ζωή μας. Οι επιστήμες αποδεικνύουν καθημερινά πως εμείς αποφασίζουμε ποια θα είναι η ζωή μας κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, μπροστά σε κάθε επιλογή που έχουμε, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε» γράφει στο βιβλίο της, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της αυτογνωσίας.

Η Ξένια Κούρτογλου αναφέρει και κάτι ακόμα πιο τολμηρό και ασυνήθιστο. «Υπάρχει ευκαιρία και στα δυσάρεστα, σε κάτι που μας εμποδίζει και μας δυσκολεύει. Υπάρχει γιατί μας καλεί να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση στο τώρα και το τώρα είναι η μοναδική μας ευκαιρία για δράση», σημειώνει και στη συνέχεια γράφει κάτι που ισοδυναμεί με γροθιά στο στομάχι.

«Οι περισσότεροι περνούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας εστιαζόμενοι είτε στο παρελθόν, γεμίζοντας ενοχές για τα λάθη που έχουμε κάνει, είτε στο μέλλον, όπου μας κυριεύει ο φόβος του αγνώστου. Έτσι όμως χάνουμε τη ζωή μας στο τώρα», επισημαίνει αποκαλύπτοντας αυτό που οι περισσότεροι βιώνουν αλλά δεν το παραδέχονται πάντα.

Μονόδρομος η δημιουργία και η προσφορά 

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο lifo.gr η Ξένια Κούρτογλου εξηγεί γιατί διαφωνεί με την ορολογία της νίκης και της ήττας στη ζωή και για ποιο λόγο προτιμά την «επιτυχία» και την «αποτυχία».

«Οι όροι “νίκη-ήττα” δεν με εκφράζουν απόλυτα γιατί παραπέμπουν σ’ ένα παιχνίδι μάχης και ανταγωνισμού όπου κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει. Προτιμώ πιο πολύ την έννοια της “επιτυχίας – αποτυχίας”, ειδικά όσον αφορά το ταξίδι μας με τον εαυτό μας.  Από κει και πέρα, είναι και οι δύο έννοιες σημαντικές: οι νίκες γιατί με αυτές κατακτάμε κάτι που ονειρευτήκαμε και οι ήττες γιατί πάντα κρύβουν μέσα τους πολύτιμα μαθήματα. Αν το δούμε έτσι, είμαστε πάντα κερδισμένοι», τονίζει και συμπληρώνει τη σπουδαιότητα της προσφοράς και της δημιουργίας.

«Για μένα, η δημιουργία και η προσφορά είναι πάντα ο μονόδρομος.  Μέσα από τη δημιουργία και την προσφορά έχουμε την ευκαιρία να εξελιχθούμε. Αλλιώς, αν κοιτάξουμε δέκα χρόνια πίσω και διαπιστώσουμε πως ό,τι κάναμε τότε, κάνουμε και τώρα, όπως σκεφτόμασταν τότε, σκεφτόμαστε και τώρα, είναι σαν να μας έχει δοθεί το πολυτιμότερο αγαθό, ο χρόνος της ζωής μας, κι εμείς το έχουμε απαξιώσει», εξηγεί η Ξένια.

Πέρα από τις αναλύσεις και τις επισημάνσεις, στο τελευταίο της βιβλίο η Ξένια Κούρτογλου δεν διστάζει να καταγράψει συμβουλές και προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, υπενθυμίζοντας ότι δεν πρέπει να σταματάμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας.

«Τολμήστε να φανταστείτε ένα άπιαστο όνειρο και κρατήστε ζωντανή αυτήν την αίσθηση μέσα σας. Κάντε το ακόμα κι αν ακούσετε μικρές ή μεγάλες φωνές αμφιβολίας, προειδοποίησης και αμφισβήτησης, που θέλουν να σας προσγειώσουν στη σκληρή πραγματικότητα. Όποτε κι αν ονειρευτούμε ή σκεφτούμε κάτι που μοιάζει μη ρεαλιστικό, όλοι ακούμε τέτοιες φωνές. Όμως η αλήθεια είναι ότι τα πιο μεγάλα όνειρα, αυτά που φαίνονται άπιαστα, είναι και τα πιο σπουδαία, ενώ οι τρόποι για να τα κυνηγήσουμε, εξαρτώνται μόνο από εμάς» γράφει η Ξένια Κούρτογλου και παραθέτει ορισμένες απλές συμβουλές.

«Ποτέ δεν φτιάχνουμε το μέλλον με υλικά του παρελθόντος!»

«Φτιάξτε την εικόνα του ονείρου σας, φιλτράρετε τις γνώμες των άλλων και αφήστε έξω την αρνητικότητα, αναζητήστε θετικά και εμπνευστικά πρότυπα, μη χάνετε χρόνο και εστιαστείτε στη δράση. Μην αναβάλλετε αυτό που σκέφτεστε για αργότερα. Η καλύτερη ευκαιρία είναι τώρα. Η κίνηση και η δράση είναι το αντίδοτο του φόβου και της αμφιβολίας. Μόλις αρχίζετε να βαδίζετε –ακόμα και με μικρά βήματα- στον δρόμο για τον μεγάλο στόχο σας, η αμφιβολία και η ανασφάλεια θα διαλύονται», μας επισημαίνει η Ξένια Κούρτογλου και διατυπώνει ένα εύστοχο παράδειγμα.

«Το χειρότερο που μπορείτε να πάθετε είναι να στέκεστε στους πρόποδες του βουνού και, κοιτάζοντας προς τα πάνω, να νιώθετε αδύναμοι και να περιμένετε ακίνητοι να διακτινιστείτε με ένα πήδημα στην κορυφή», γράφει χαρακτηριστικά και στο φινάλε μας θυμίζει ότι «ποτέ δεν φτιάχνουμε το μέλλον με υλικά του παρελθόντος!» και πως η ίδια παίρνει ελπίδα από τη συνεχή δημιουργία και τη συνεχή μάθηση, αλλά και από μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.

«Μου δίνουν ελπίδα άνθρωποι-πρότυπα, άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από αυτές που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η χώρα μας σήμερα και τα κατάφεραν.  Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι πέρασαν πολέμους, κακουχίες, μάχες, έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα εδώ, άνθρωποι που έχτισαν τα πάντα από την αρχή πάνω σε καμένη γη. Αυτό και μόνο αρκεί για να πάρουμε ελπίδα και να χτίσουμε κουράγιο», καταλήγει η Ξένια Κούρτογλου.

Όλη η επικαιρότητα