Ηλεία

X. Σπηλιόπουλος : «Η τύχη του ¨Ξένιου Δία¨ στα χέρια μας»

Ακούστε το άρθρο

Εκφράζει το παράπονο του για τη μη διεκδίκηση του Μοτέλ, από την παρούσα Δημοτική Αρχή – Καταθέτει πρόταση για τη στέγαση και ανάπτυξη Πανεπιστημιακής Σχολής – Καλεί, έστω και την ύστατη στιγμή, πολυμελής αντιπροσωπεία του δήμου, να συναντηθεί με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ

Μοναδική ευκαιρία να αναγεννηθεί το Μοτέλ «Ξένιος Δίας» και να αξιοποιηθεί για τη στέγαση και ανάπτυξη μιας Πανεπιστημιακής Σχολής στην Αρχαία Ολυμπία, χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την «αρχιτεκτονική» των Πανεπιστημίων, ο πρόεδρος της Τ.Κ Αρχαίας Ολυμπίας και υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος με την παράταξη «Ολυμπία – Νέα Αρχή» του Γιώργου Γεωργιόπουλου, Χάρης Σπηλιόπουλος. «Ας διεκδικήσουμε την παραχώρηση του στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

   Τον περασμένο Σεπτέμβρη, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ), ξεκίνησε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς προκειμένου να «ξαναζωντανέψει» τα εμβληματικά μοντερνιστικά κτίρια που χτίστηκαν στις δεκαετίες ’50 και ’60 και φέρουν την «υπογραφή» των Άρη Κωνσταντινίδη και Χαράλαμπου Σφαέλλου. Στην Ολυμπία, κατασκευάστηκαν δυο Ξενία, το ένα στην είσοδο της πόλης, το Μοτέλ «Ξένιος Δίας» και το Ξενία, στο κέντρο της Ολυμπίας, όπου σήμερα συστεγάζονται το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας και τα Εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Το Μοτέλ «Ξένιος Δίας»

Το Μοτέλ «Ξένιος Ζευς», κατασκευάστηκε το 1963 από τον Άρη Κωνσταντινίδη. Βρίσκεται στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε οικόπεδο 18,4 στρεμμάτων, και έχει εμβαδόν 1.756 τ.μ. (δυναμικότητα 72 κλινών). Στο ισόγειο στεγάζεται αυτή τη στιγμή η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, λειτουργεί ο όρχος των οχημάτων, ενώ σε τμήμα του οικοπέδου (σ.σ σε ανεξάρτητο κτίριο) στεγάζεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας.

«Το Μοτέλ ¨Ξένιος Ζευς¨ που είναι στη λίστα της β΄ φάσης της δημοπράτησης, είναι εγκαταλελειμμένο, τα τελευταία 20 χρόνια και η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για την αξιοποίησή του, είναι μεγάλη. Σαφώς και είναι θετικό το γεγονός ότι η ΕΤΑΔ θέλει την αξιοποίησή του – μαζί  με τα υπόλοιπα 12 σε όλη τη χώρα – και είναι βέβαιο, καθώς κι εγώ κινούμαι στον χώρο του τουρισμού, ότι η αναγέννησή τους θα ενισχύσει το τουριστικό  προϊόν της περιοχής. Ωστόσο, αυτός ο χώρος θα μπορούσε  και έπρεπε να αξιοποιηθεί από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και όχι να παραχωρηθεί για 49 χρόνια σε κάποιο ιδιώτη», λέει ο κ. Σπηλιόπουλος. Εξηγεί μάλιστα ότι, ο ίδιος και τα μέλη του Τ.Σ έχουν ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, τουλάχιστον τέσσερις φορές, να προγραμματιστεί συνάντηση με τη Διοίκηση της ΕΤΑΔ προκειμένου να «αποδεσμευτεί» το Μοτέλ από τη διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού και να παραχωρηθεί για αξιοποίηση στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. «Δεν έχει γίνει καμία επαφή ακόμα, κι αυτό είναι το παράπονό μου, καθώς το έχω θέσει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον περασμένο Οκτώβρη», λέει ο κ.Σπηλιόπουλος.

Η «ευκαιρία» του Πανεπιστημίου

   «Με δεδομένο, αφενός ότι όλες οι Δημοτικές Αρχές της Ολυμπίας από το 1970 και έπειτα, θέτουν ως μόνιμο αίτημα τη δημιουργία μιας Πανεπιστημιακής Σχολής στην κοιτίδα του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, και αφετέρου ότι έχει ανοίξει η κουβέντα στο Υπουργείο Παιδείας για την αναρδιάρθωση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αυτή, είναι η κατάλληλη στιγμή και ευκαιρία, αυτό το αίτημα να πάρει σάρκα και οστά» λέει ο κ.Σπηλιόπουλος, καταθέτοντας έτσι μια σημαντική αναπτυξιακή πρόταση για την περιοχή της Ολυμπίας και της Ηλείας συνολικά.

Σημειώνει μάλιστα πως, το κτίριο εμβαδού 1.756 τ.μ, με τις 72 κλίνες που βρίσκεται σε έκταση 18,4 στρεμμάτων, αποτελεί την υποδομή που πρέπει να διαθέτει η Ολυμπία για την ανάπτυξη Πανεπιστημιακής Σχολής, κι έτσι η διεκδίκηση δεν ξεκινά από μηδενική βάση.

«Δεν είναι αργά»

Μολονότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την στιγμή που η ΕΤΑΔ ξεκίνησε τις διαδικασίες ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ωστόσο, ο κ.Σπηλιόπουλος σημείωσε πως, για την Αρχαία Ολυμπία, δεν είναι αργά, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Όσον αφορά θέματα της Αρχαίας Ολυμπίας που αυτομάτως γίνονται θέματα εθνικής σημασίας, πιστεύω ότι υπάρχει χρόνος. Η Ολυμπία είναι ¨κεφάλαιο¨ για τη χώρα και δεν πιστεύω πως η εκάστοτε κυβέρνηση δε θα δει σοβαρά την Αρχαία Ολυμπία αν υπάρχει σοβαρή πρόταση».

Όλη η επικαιρότητα