Οικονομία

Ξανά το χέρι στην τσέπη οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

aythaireta2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων που θα υπαχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα, προκειμένου να εκπονήσουν τη μελέτη στατικής επάρκειας που κρίνεται αναγκαία για την ασφάλεια των κτιρίων ενώ με επιπλέον έξοδα θα επιβαρυνθούν αντίστοιχα και οι νομιμοποιήσεις κατοικιών για τις οποίες απαιτείται η μελέτη δομικής τρωτότητας.

Τα συμπληρωματικά στοιχεία για την πληρότητα των φακέλων που θα υπαχθούν στον νέο νόμο είναι απαραίτητα και αφορούν όχι μόνο τις νέες αιτήσεις αλλά και όλες όσες υποβλήθηκαν στον προηγούμενο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Μολονότι η σχετική πρόβλεψη υπήρχε και στο νόμο Παπακωσταντίνου, ουδέποτε εφαρμόστηκε σύροντας σε νέα ταλαιπωρία τους κατόχους ακινήτων, οι οποίοι έχουν από την μια να αντιμετωπίσουν την αντισυνταγματικότητα του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου (4014) και από την άλλη να υποβληθούν σε νέα έξοδα για να τεστάρουν την σεισμική αντοχή των κτιρίων τους.

Οι μηχανικοί δηλώνουν προς στιγμήν, άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι μελέτες αυτές, το κόστος των οποίων για τα μεγάλα κτίρια συνάθροισης κοινού (ξενοδοχεία, νοσοκομεία, βιοτεχνίες, σχολεία κ.ά.) υπολογίζεται από 1.000 ευρώ και ανάλογα με το μέγεθος του κτιρίου ακόμη και στα 10.000 ευρώ.

Το κόστος αναφέρουν μηχανικοί είναι συνάρτηση του εξοπλισμού εντός κτιρίου και των δειγμάτων που θα παρθούν για να ελεγχθεί η ποιότητα του σκυροδέματος και όπως σημειώνουν επειδή εφαρμόζεται πρώτη φορά στα αυθαίρετα θα ζητήσουν πρόσθετες διευκρινίσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Το δελτίο δομικής τρωτότητας, με το οποίο ελέγχεται ο σκελετός του κτιρίου κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητο καθώς τα αυθαίρετα κτίσματα ανεγέρθηκαν ως επί το πλείστον χωρίς την επίβλεψη μηχανικού.

Αφορά όλες τις αυθαίρετες κατοικίες και τα τουριστικά καταλύματα και υποβάλλεται από τον μηχανικό στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας τακτοποίησης.

Πηγή: newmoney.gr

Όλη η επικαιρότητα