Αχαϊα

Ξανάβγαλε «φτερά» ο Άραξος μετά τη φωτιά – Ποιοι τουρίστες ήρθαν φέτος

Ακούστε το άρθρο

Αποκαταστάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι ζημιές που προκλήθηκαν στο αεροδρόμιο από τη φωτιά

Ο Άραξος “πετά” ξανά από την Πέμπτη το πρωί οπότε και κατέστη δυνατή η  επαναλειτουργία του μετά τη φωτιά που ξέσπασε στις 28 Αυγούστου. Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο αερολιμενάρχης Αράξου Γιώργος Γκουβίτσας  η φωτιά έγινε αντιληπτή στις 7 περίπου το πρωί. Χτύπησε ο συναγερμός λόγω του συστήματος πυρανίχνευσης ενώ το γεγονός ότι  στην 116 Πτέρυγα Μάχης υπάρχει πυροσβεστικό κλιμάκιο αποδείχτηκε σωτήριο μιας και έγινε επέμβαση από την πυροσβεστική μέσα σε λίγα λεπτά. Στο σημείο έφτασαν στην πορεία και δυνάμεις από τη ΒΙΠΕ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στον χώρο της αίθουσας αναμονής με αποτέλεσμα να καταστραφούν υπολογιστές, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, καλώδια ίντερνετ, κλιματισμού, κ.α.

Η φωτιά δεν επεκτάθηκε ωστόσο ο καπνός προκάλεσε κι αυτός ζημιές στην υποδομή ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τον καπνό οι πυροσβέστες δεν είχαν ορατότητα και χρειάστηκε να ανέβουν  στην ταράτσα για να εντοπίσουν την εστία.

Την ώρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς  το αεροδρόμιο ήταν κλειστό μια και εκείνη την ημλερα οι πτήσεις τσάρτερ ήταν προγραμματισμένες από τη 1.30 το μεσημέρι και μετά.

Ο Γιώργος Γκουβίτσας τονίζει ότι έγινε αγώνας δρόμου ώστε να επαναλειτουργήσει άμεσα το αεροδρόμιο του Αράξου .  Σχεδόν 70 άτομα εργάζονταν την ημέρα. Το κόστος των ζημιών θα καλυφθεί από το δημόσιο   ενώ συνέβαλαν εταιρίες με χορηγίες. Σε αυτή τη φάση μένουν να γίνουν και οι τελευταίες εργασίες οι οποίες είναι περισσότερου καλλωπιστικού χαρακτήρα.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Οι τουρίστες που  προτίμησαν φέτος το καλοκαίρι να κάνουν διακοπές στην περιοχή και ήρθαν μέσω Αράξου είναι οι Γερμανοί οι οποίοι παραδοσιακά βρίσκονται στην πρώτη θέση. Επίσης Ρώσοι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι, Πολωνοί, Αυστριακοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Τσέχοι καθώς και τουρίστες από Σλοβενία και Λιθουανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου μέχρι τις 20 Ιουνίου είχαν καταγραφεί 76.582 επιβάτες ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο 75.643. Όπως εξηγεί ο αερολιμενάρχης τον Ιούλιο και τον  Αύγουστο οι επιβάτες  ήταν λίγο λιγότεροι από τους αντίστοιχους περσινούς μήνες μια χάθηκαν λίγες πτήσεις λόγω της φωτιάς αλλά κυρίως , όπως αναφέρει,  λόγω του ότι επηρεάστηκε  η τουριστική ελληνική αγορά  από την ανάκαμψη άλλων ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών σε Τουρκία, Αίγυπτο .

Πτήσεις τσάρτερ θα υπάρχουν στον Άραξο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ενώ με αυτές εξυπηρετούνται όταν υπάρχουν κενές θέσεις και μεμονωμένοι επιβάτες από την Ελλάδα.  Προς το παρόν δεν υπάρχει τακτική αεροπορική σύνδεση με Αράξου και οποιουδήποτε άλλου προορισμού στην Ελλάδα ή το εξωτερικό μια και όσες υπήρχαν τελικά σταμάτησαν καθώς δεν ήταν βιώσιμες.

Ωστόσο το αεροδρόμιο του Αράξου στο πολιτικό τμήμα του λειτουργεί όλο τον χρόνο και μέσω αυτού γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών, πτήσεις στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού όπως πχ η μεταφορά κειμελίων από και προς την Ελλάδα, εκπαιδεύσεις από σχολές αεροπορορίας, ενώ στο αεροδρόμιο έχουν προσγειωθεί και διασημότητες όπως πρόσφατα ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο οποίος παρέστη στου Παράκτιους Μεσογειακούς αγώνες που διοργάνωσε η Πάτρα.

Επίσης και φέτος η πριγκίπισσα του Μαρόκου έκανε διακοπές στην Ηλεία και έφτασε εκεί μέσω του Αράξου, τον Ιούλιο. Μάλιστα από την πρεσβεία του Βασιλείου του Μαρόκου στην Αθήνα εστάλη ευχαριστήρια επιστολή στον αερολιμενάρχη Γιώργο Γκουβίτσα, ευχαριστώντας τον ίδιο και όλο το προσωπικό, για τις υπηρεσίες και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των  μελών της βασιλικής οικογένειας.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος με τον αερολιμενάρχη Αράξου Γιώργο Γκουβίτσα

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος με τον αερολιμενάρχη Αράξου Γιώργο Γκουβίτσα

Πηγή: thebest.gr

Όλη η επικαιρότητα