Αγροτικά Ηλεία

Ξεκίνησε η παραλαβή: Πάνω από 30% η ζημιά στην βιομηχανική τομάτα

Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνά το 30% η ζημιά που έχει υποστεί η βιομηχανική τομάτα από τις βροχοπτώσεις σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του εργοστασίου ‘Κύκνος’ επεξεργασίας τοματοπολτού στα Σαβάλια, το οποίο ξεκίνησε χθες την παραλαβή προκειμένου να καλυφθούν οι παραγωγοί που κινδυνεύουν να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας.

Το εργοστάσιο, κατόπιν συνεννόησης με τους παραγωγούς ξεκίνησε την παραλαβή βιομηχανικής τομάτας νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά και οι τομάτες καταστρέφονται στα χωράφια.

Η εκτίμηση είναι ότι κατά το πρώτο διήμερο της λειτουργίας του θα παραλάβει περίπου 1.500 τόνους τομάτας, ωστόσο όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Μανουσάκης η τομάτα έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά λόγω των καιρικών συνθηκών, αν και η χρονιά είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς.

Οι τομάτες παραλαμβάνονται από χθες για να μην σαπίσουν στα χωράφια

Πρωτοπορεί

Η εταιρεία ‘Κύκνος’ άλλωστε έχει την δυνατότητα να υπολογίσει με ακρίβεια και το μέγεθος της ζημιάς, καθώς από φέτος έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα ελέγχου Αμερικανικής προέλευσης με την χρήση drones και έχει εικόνα των καλλιεργειών τόσο πριν όσο και μετά τις βροχοπτώσεις. Την τεχνογνωσία αυτή έθεσε και στην διάθεση της πολιτείας για να προβεί σε εκτιμήσεις, κάτι που όμως φαίνεται ότι δεν προτίθεται να αξιοποιήσει το αρμόδιο Υπουργείο!

«Η ζημιά είναι πάνω από 30% απ’ ότι έχουμε προσδιορίσει από τα χωράφια και ένα ιδιαίτερο σύστημα Αμερικανικής προέλευσης που έχουμε θέσει σε εφαρμογή με την χρήση drones, που αποτυπώνουν την κατάσταση της τομάτας στα χωράφια. Είναι ένα πιστοποιημένο σύστημα που εφαρμόζεται στην Αμερική από το 1979 και είναι πρωτοείσακτο από την εταιρεία μας. Η τεχνολογική αυτή υπηρεσία είναι στην διάθεση των αρχών του κράτους, ωστόσο δεν έχουμε απάντηση από το Υπουργείο ότι ενδιαφέρονται να την χρησιμοποιήσουν. Θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ» τόνισε ο κ. Μανουσάκης.

Η διαδικασία παραλαβής ξεκίνησε ομαλά

 

Ποιοτική υποβάθμιση

Αναφορικά με την κατάσταση της τομάτας δήλωσε: «Η τομάτα ήταν σε καλή κατάσταση πριν την βροχή. Υπάρχουν παραγωγοί που έχουν χάσει ολοσχερώς τα αγροτεμάχιά τους και η κατάσταση είναι άσχημη, καθώς η τομάτα έχει υποβαθμιστεί και ποιοτικά και οι παραγωγοί θα έχουν μεγάλη απώλεια εισοδήματος. Η εταιρεία ‘Κύκνος’ είναι σε επαφή και διάλογο με τους παραγωγούς, έχουμε εκπαιδεύσει τους παραγωγούς δεύτερης γενιάς και είναι άριστοι και μαζί κοιτάζουμε το μέλλον. Έχουμε προχωρήσει και στην συμβολαιακή γεωργία που χρηματοδοτεί έως και το 70% της παραγωγής. Ελπίζουμε ότι με την συνεργασία που έχουμε με τους παραγωγούς θα έχουμε και ανταπόδοση και με την παραλαβή του προϊόντος. Σαφώς η παραγωγή είναι μικρότερη, αλλά θα λάβουν το κόστος παραγωγής και του χρόνου εάν δεν τύχουν καιρικές καταστάσεις θα είναι καλύτερη η κατάσταση».

Χθες, πρώτη ημέρα παραλαβής στο εργοστάσιο βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος συνεχάρη τους επικεφαλής του εργοστασίου για την έναρξη της παραλαβής του προϊόντος, ύστερα από αίτημα των παραγωγών, και για την συνεργασία που υπάρχει στο κομμάτι της συμβολαιακής γεωργίας. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια και για την πρωτοβουλία με την χρήση drones, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για το μη ενδιαφέρον του ΕΛΓΑ και είπε χαρακτηριστικά: «Το θέμα των drones το έθεσα και στο κλιμάκιο που είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Χάβαρι, αλλά βλέπω ότι ο ΕΛΓΑ δεν θέλει να κάνει εκτιμήσεις με την συγκεκριμένη διαδικασία. Θα το θέσουμε και στην πολιτική ηγεσία».

Χθες έφθασαν τα πρώτα τρακτέρ στο εργοστάσιο ‘Κύκνος’

 

Όλη η επικαιρότητα