Κύπρος

Ξεκίνησε το πρόγραμμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε το πρόγραμμα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, με την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρά κανονικά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης ‘Onesiphoros West 1’ στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το Υπουργείο.

Με μήνυμά του στο twitter, ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έστειλε τις ευχές του για καλή επιτυχία με την γεώτρηση.

Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα χίλια εφτακόσια μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πλοίο – γεωτρύπανο «West Capella», που θα χρησιμοποιηθεί στις γεωτρητικές εργασίες, βρίσκεται ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης στο σημείο της γεώτρησης, όπου, αφού σταθεροποιηθεί, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και δοκιμές του εξοπλισμού του και θα εφοδιαστεί με τα αναγκαία υλικά, όργανα και μηχανήματα.

Υποστηρικτικά προς το West Capella λειτουργούν και τα ελικόπτερα της εταιρείας που έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία, ενώ και ελικόπτερα της Κυπριακής Δημοκρατίαςβρίσκονται σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε ανάγκη μπορεί να προκύψει. Επιπλέον, τρία πλοία κινούνται στην περιοχή της γεώτρησης, για λόγους ασφαλείας, ανεφοδιασμού καυσίμων και τροφοδοσία

«Το προσωπικό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα έχει συνεχή ενημέρωση για τις εργασίες που εκτελούνται στο γεωτρύπανο «West Capella» και θα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν σε συνεργασία με τους συμβούλους του Υπουργείου», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα