Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο παρά τις τουρκικές απειλές

Πρεμιέρα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ παρά τις τουρκικές απειλές.

Το πλωτό γεωτρύπανο της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Total-Eni βρίσκεται ήδη στο σημείο, ενώ βόρεια το οικοπέδου, σύμφωνα με πληροφορίες, πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George HW Bush.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κοντά στο σημείο όπου είναι προγραμματισμένες οι γεωτρήσεις βρίσκονται μια γαλλική φρεγάτα τύπου Φρεν, ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο αλλά και η ελληνική κανονιοφόρος «Ανίκητος», που βρίσκεται όμως για άλλο λόγο στην περιοχή καθώς μετέχει σε πολυεθνική άσκηση.

Η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή και λίγο πριν αρχίσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες ερμηνεύεται και ως μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία είναι γνωστό πως αντιδρά στις προγραμματισμένες γεωτρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια να κλιμακώσει την ένταση εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δεσμεύει παράνομα περιοχή έκτασης 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Αγκυρα βρίσκεται εντός των Οικοπέδων 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ -πρόκειται για τεμάχια τα οποία και διεκδικεί-, ενώ εν αναμονή οδηγιών το σκάφος «Μπαρμπαρός» για την ώρα παραμένει στις νότιες ακτές της Τουρκίας.

Στρατιωτικές πηγές, που επικαλούνται Τα Νέα, χαρακτηρίζουν αναμενόμενη τη στάση της Τουρκίας και εκτιμούν ότι η κίνησή της να δεσμεύσει περιοχή που γειτνιάζει με την περιοχή της γεώτρησης δεν πρόκειται να επηρεάσει τις προγραμματισμένες έρευνες, ούτε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο.

Οπως εξηγούν, πρόκειται για πάγια τακτική της Αγκυρας να απαντά στις κυπριακές NAVTEX με αντι-NAVTEX, ενώ μιλούν για μια ακόμη προσπάθειά της ουσιαστικά να εκβιάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να αναβάλει τις επικείμενες έρευνες, με το σκεπτικό ότι έχει και εκείνη μερίδιο στον φυσικό πλούτο του νησιού.

Οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης «West Κapella» στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη NAVTEX, η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει αύριο, Τετάρτη, στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1».