Ηλεία

Ξεκινούν οι εργασίες στο Παλούκι – Εν αναμονή της ΚΥΑ για Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο

Ακούστε το άρθρο

Με συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλία του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου το Λιμάνι Παλουκίου θα γίνει και πάλι λειτουργικό και προσεγγίσιμο για τους επαγγελματίες αλιείς.

Τις επόμενες μέρες και μετά την προχθεσινή αυτοψία στο αλιευτικό καταφύγιο από τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Κώστα Τσεριώνη και του συντονιστή του έργου κ. Σπύρου Τζουλέκη ξεκινούν οι εργασίες καθαρισμού και εκβάθυνσης του διαύλου.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηλιδας συνεδρίασε και έλαβε την απόφαση να αναθέσει  την εκτέλεση του έργου: «Kαθαρισμός και αποκατάσταση βάθους του αλιευτικού καταφυγίου Παλουκίου» συνολικού ποσού 13.000  ευρώ  στην εργοληπτική επιχείρηση Τεχνική Εταιρεία ΠΗΓΝΥΜΙ Ι.Κ.Ε. με προσφερόμενη έκπτωση 2,00%.

Δεκατρείς μήνες χωρίς καθαρισμό

Υπενθυμίζεται ότι από τον  Φεβρουάριο του 2017 δεν έχει γίνει καθαρισμός και αποκατάσταση βάθους του αλιευτικού καταφυγίου Παλουκίου. Λόγω των ισχυρών ρευμάτων που δημιουργούνται κατά τους χειμερινούς μήνες έχει γίνει ολοκληρωτική πρόσχωση του δίαυλου του αλιευτικού καταφυγίου σε μεγάλη έκταση με αποτέλεσμα τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό του διαύλου για οποιοδήποτε σκάφος, βάρκες κ.λ.π. To αλιευτικό καταφύγιο φιλοξενεί δεκάδες παράκτιους αλιείς οι οποίοι από τον Φεβρουάριο του 2017 έχουν υποστεί ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή. Απαιτείται να γίνει ο άμεσος καθαρισμός και εκβάθυνσή του με την χρήση κατάλληλου χωματουργικού μηχανήματος γερανού εκσκαφέα τύπου με καδο ¾. Οι  παρεμβάσεις  ξεκινούν τις επόμενες μέρες, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι με το Νόμο 4504/2017 – ΦΕΚ 184/Α/29-11-2017 δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους που δεν είχαν Λιμενικά Ταμεία και στη χωρική αρμοδιότητά τους υπήρχαν αλιευτικά καταφύγια, να δημιουργήσουν Δημοτικά Λιμενικά Γραφεία υπό την προϋπόθεση οι όμοροι δήμοι στους οποίους λειτουργούσαν λιμενικά ταμεία θα αρνούνταν τη διαχείριση των Αλιευτικών Καταφυγίων.

Ο Δήμος Ήλιδας, αφού πρώτα εξασφάλισε τις σχετικές αποφάσεις των Δήμων Πύργου και Ανδραβίδας – Κυλλήνης αναφορικά με την άρνηση τους να συμπεριλάβουν το Αλιευτικό Καταφύγιο Παλουκίου στις αρμοδιότητες τους, προχώρησε στην λήψη της υπ’ αρ. 479/27-12-2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για «Ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου Παλουκίου Δήμου Ήλιδας», το οποίο ακόμα δεν έχει συσταθεί καθόσον αναμένεται όπως προβλέπει ο νόμος η υπογραφή της κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όλη η επικαιρότητα