Περιβάλλον

Ξεκινούν στο τέλος του καλοκαιριού οι γεωτρήσεις σε Κατάκολο και Πατραϊκό

oil-1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος του μήνα πρόκειται να ανακοινωθούν οι κοινοπραξίες – ανάδοχοι που θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο σε τρεις περιοχές μετά το καλοκαίρι: στην περιοχή των Ιωαννίνων, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς κονταροχτυπιούνται δύο εταιρείες για καθεμία από τις τρεις περιοχές για τις οποίες, συνολικά, υπολογίζεται ότι μπορεί να «κρύβουν» έως και 250-300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Ειδικά για τον Πατραϊκό Κόλπο, αναμένεται σκληρή μάχη, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δοθεί παλαιότερα από τον πρώην υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, υπολογίζεται ότι στον Πατραϊκό Κόλπο μπορεί να υπάρχει μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου, έως και 200 εκατ. βαρελιών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πλέον ελπιδοφόρες περιοχές είναι ο Πατραϊκός Κόλπος και τα Ιωάννινα, όπως γράφει ο Ν. Κωτσικόπουλος στην Ελευθεροτυπία. Στα Ιωάννινα υπολογίζεται ότι μπορεί να υπάρχει κοίτασμα 50-80 εκατ. βαρελιών, ενώ μικρότερες ποσότητες υπολογίζονται για το Κατάκολο, παρά τα ευρήματα σε μεθάνιο στα νερά της περιοχής, καθώς γίνεται λόγος για 4-5 εκατ. βαρέλια.

Δύο κοινοπραξίες αντιπαρατίθενται για καθεμία από τις τρεις αυτές περιοχές, ενώ μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε διαφορετικές κοινοπραξίες και δύο ελληνικές εταιρείες, δηλαδή τα ΕΛ.ΠΕ και η Energean Oil.

Η τελική λίστα των διεκδικητών δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά η διαδικασία δεν το επιτρέπει, κι έτσι θα ανακοινωθούν μόνο τα ονόματα των αναδόχων στο τέλος της διαδικασίας, μαζί φυσικά με τα οικονομικά στοιχεία της συμφωνίας.

Οι εκτιμήσεις για τα πιθανά κοιτάσματα είναι συντηρητικές, με βάση την πάγια πρακτική των Ελλήνων ερευνητών γεωλόγων, οι οποίοι προτιμούν να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία στα χέρια τους ύστερα από γεωτρήσεις.

 Ωστόσο οι Ελληνες γεωλόγοι γνωρίζουν από παλιά τις συγκεκριμένες περιοχές και υπάρχει πλούσιο ερευνητικό παρελθόν, το οποίο όμως δεν απέδωσε καρπούς, καθώς οι τεχνολογίες και τα μέσα ήταν περιορισμένα και οι γεωτρήσεις δεν μπορούσαν να γίνουν σε μεγάλα βάθη όπως σήμερα, ή εμπόδια, όπως ιδιαίτερα συμπαγή πετρώματα σε σημεία παλαιών γεωτρήσεων, υποχρέωναν σε εγκατάλειψη των εργασιών.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης για το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων, όπως και για τη συντηρητική προσέγγιση των ερευνητών, ειδικοί υπενθυμίζουν ότι το κοίτασμα στον κόλπο της Καβάλας, που υπολογιζόταν αρχικά ότι έκρυβε 50 εκατ. βαρέλια, απέδωσε μέχρι σήμερα 120 εκατ. βαρέλια και εξακολουθεί να παραμένει ελπιδοφόρο, κρίνοντας από τη σύμβαση που υπέγραψε το Δημόσιο με την Kavala Oil και τη διάθεση της εταιρείας να επενδύσει 120 εκατ. δολάρια για να εξορύξει πετρέλαιο σε νέες περιοχές του κόλπου, οι οποίες υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσουν περί τα 20 εκατ. βαρέλια.

Αν και η Ελλάδα καθυστέρησε να κινήσει τις διαδικασίες για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές της Πάτρας, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου, ωστόσο είναι κοντά στο να κάνει το μεγάλο βήμα τώρα, με το διαγωνισμό open door.

Στην πρώτη φάση αξιολογήθηκε η τεχνική και οικονομική δυνατότητα των υποψηφίων επενδυτών για τη συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία, ενώ στη φάση των διαπραγματεύσεων αντικείμενο είναι η σύμβαση μίσθωσης, στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: το τίμημα, το πρόγραμμα εργασιών, τα royalties, (μισθώματα – τέλη υπέρ του Δημοσίου), η προκαταβολή της υπογραφής, οι αποσβέσεις που κατανέμονται στο χρόνο, καθώς και το ποσοστό επιστροφής στο Δημόσιο κάθε χώρου που θα ερευνάται και θα ολοκληρώνεται ανά φάση εργασιών. Παράλληλα, στις διαπραγματεύσεις συζητούνται και οι νομικοί και περιβαλλοντικοί όροι της σύμβασης.

 Πηγή: «Ελευθεροτυπία»

Όλη η επικαιρότητα