Αγροτικά Ηλεία

Ξεραμένη η ελιά σε όλη την Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Στα λιοστάσια όλης της Ηλείας έχει εμφανιστεί το φαινόμενο της «μαυρισμένης» ελιάς, καθώς η πολύμηνη ανομβρία έχει επηρεάσει το σύνολο της καλλιέργειας, από τον Κάμπο μέχρι τη Ζαχάρω.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, ο καρπός δεν έχει την ίδια ανάπτυξη όπως θα ήταν σε φυσιολογικές συνθήκες αυτήν την εποχή, καθώς φέτος έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη περίοδος ξηρασίας.

«Το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στη νότια Ηλεία, γενικά παρουσιάζεται σε όλο τον νομό, απλά εκεί είναι πιο έντονο διότι στις περιοχές αυτές ειναι πιο ξηροθερμικές οι συνθήκες. Λείπουν νερά σε όλο τον νομό. Με κάποια νερά το επόμενο διάστημα μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση, στο μέτρο του δυνατού πάντα», επισημαίνει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μικέογλου, προσθέτοντας ότι ελλοχεύει και άλλος κίνδυνος από πιθανή βροχόπτωση.

«Από δω και πέρα αν έρθει ένα νερό γρήγορο και απότομο με μεγάλη ποσότητα, και όχι “ποτιστικό”, μπορεί και να ρίξει τον καρπό. Σημασία όμως έχει το γεγονός ότι ο ελαιόκαρπος δεν έχει το φυσιολογικό μέγεθος. Μια πρώτη εικόνα θα έχουμε όταν ξεκινήσουν τα ελαιοτριβεία και βγουν οι πρώτες αποδόσεις», σημείωσε ο κ. Μικέογλου, υπενθυμίζοντας ότι το 2015 οι ελαιοπαραγωγοί διέκοψαν αρχικά τη συγκομιδή, διότι δεν ήταν υπήρχε καρπός, και επανήλθαν με επιτυχία.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο το φυτικό κεφάλαιο, ο κ. Μικέογλου υπογράμμισε ότι είναι προτιμότερο να περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου, προσθέτοντας ότι ήδη οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας έχουν πάρει τα πρώτα δείγματα για εξέταση.

«Η ελιά έχει επιβιώσει εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει περάσει ξανά παρόμοιες συνθήκες. Είναι ένα ενδεχόμενο αυτός ο κίνδυνος, αλλά καλό είναι να το δούμε στην εξέλιξή του», είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μικέογλου.

Όλη η επικαιρότητα