Γυναίκα

Ξέρετε τι περιέχει μια μάσκαρα;

Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι τα σημαντικότερα συστατικά της…

* Κεριά

Το Α και το Ω της σύνθεσης. Αναμειγνύονται με νερό προκειμένου να δημιουργήσουν ένα γαλάκτωμα. Καθώς αυτό εφαρμόζεται στις βλεφαρίδες, το νερό εξατμίζεται και τα κεριά στερεοποιούνται. Υπάρχουν διάφορα είδη κεριού ανάλογα με το στόχο της μάσκαρας. Εκείνες που δίνουν όγκο περιέχουν πιο παχύρρευστα κεριά, εκείνες που χαρίζουν λείανση και μήκος πιο λεπτόρρευστα, ενώ εκείνες που κάνουν μεγαλύτερη την καμπύλη των βλεφαρίδων έχουν κερί με τραχιά, άκαμπτη υφή, όπως π.χ. το κερί ρυζιού.

* Πολυμερή

Προηγμένες χημικές ενώσεις μεγάλων μορίων που είναι συμβατές με τις βλεφαρίδες. Τελειοποιούν ουσιαστικά τη σύνθεση του κεριού, δίνοντας χρώμα, ελαστικότητα, διάρκεια χρώματος, όγκο και μήκος.

* Χρωστικές ουσίες

Οι πιο δημοφιλείς είναι: τα οξείδια του σιδήρου και οι ουσίες που βρίσκονται σε υποαλλεργικές συνθέσεις για τα ευαίσθητα μάτια. Επίσης σε πιο πρόσφατες συνθέσεις συναντάμε χρωστικές από άνθρακα, οι οποίες δίνουν ένα βαθύ μαύρο χρώμα.

Επίσης…

Πηκτικές ουσίες. Δίνουν διάρκεια στο χρώμα της μάσκαρας

Συντηρητικά. Κάνουν ασφαλείς τις συνθέσεις για τουλάχιστον 6 μήνες μετά το άνοιγμά τους.

Περιποιητικά συστατικά. Όπως η πανθενόλη που έχει μαλακτικές ιδιότητες ή αμινοξέα που ευνοούν την ανάπτυξη των βλεφαρίδων.

Τι να προσέξετε…

* Τη σύνθεση. Αν έχετε ευαίσθητα μάτια, χρειάζεστε οπωσδήποτε μια υποαλλεργική φόρμουλα (το αναγράφει η συσκευασία της). Κι αυτό γιατί έχει λιγότερα στοιχεία που τείνουν να προκαλούν αλλεργίες ή ερεθισμούς, όπως κάποιες χρωστικές, πολυμερή και κεριά.

* Το άρωμα. Οι μυρωδιές των μάσκαρα είναι συνήθως όξινες εξαιτίας των κεριών που περιέχουν. Γι’ αυτόν το λόγο, πολλές εταιρίες προσθέτουν άρωμα, το οποίο ενίοτε δημιουργεί αλλεργίες σε όσες έχουν ευαισθησία.

* Τη διατήρησή της. Πρέπει να τη φυλατε σε μέρος δροσερό, σκιερό και χωρίς υγρασία, διαφορετικά θα αλλοιωθεί γρήγορα και θα προκαλέσει ερεθισμούς. Θα καταλάβετε ότι έχει χαλάσει από τη μυρωδιά της (παρόμοια με εκείνη της βενζίνης)

Χρήσιμη συμβουλή

Αν μετά το μακιγιάζ ή κατά τη διάρκεια της μέρας, τα μάτια σας κοκκινίζουν ή τα αισθάνεστε στεγνά, αυτό συμβαίνει γιατί: είτε τα ανοιγοκλείνετε σπανιότερα, είτε γιατί είναι κουρασμένα, είτε γιατί τα ενοχλεί κάποιο υπόλειμμα του μακιγιάζ. Εχετε στην τσάντα σας έναν φυσιολογικό ορό ή υποαλλεργικά δάκρυα. Είναι απαραίτητα ιδίως σε εσάς που φοράτε φακούς επαφής.

Πηγή: vita.gr 

Όλη η επικαιρότητα