Εκκλησία Ηλεία

Ξεσηκώνεται ο κατώτατος κλήρος – Αντιδράσεις στην πρόθεση συμφωνίας Ιερώνυμου – Τσίπρα

Ακούστε το άρθρο

Η έντονη αντίδραση διαδέχθηκε την αμηχανία των κληρικών στο άκουσμα της πρόθεσης για συμφωνία Εκκλησίας Κράτους, περί αλλαγής του μισθολογικού τους.

Η «Πατρίς» συνομίλησε χθες με αρκετούς ιερείς και άπαντες εξέφρασαν την διαφωνία τους με τα όσα ανακοινώθηκαν προχθές από τα χείλη του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού: «Διαφωνούμε με όσα αποφασίζονται για εμάς ερήμην μας και θα αναμένουμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου».

Αντιδράσεις

Οι ιερείς αισθάνονται προδομένοι και αυτό είναι το στίγμα της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Ο “Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος”, θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η εκκλησία προς την πολιτεία.

Οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία, ο απλός παπάς από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, από τα Επτάνησα μέχρι και τα Δωδεκάνησα θα ξεσηκωθεί και θα ταυτισθεί μαζί μας σε αγώνες  όχι μόνο για τα εφημεριακά δίκαια αλλά και για την διατήρηση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως μας.

Άλλωστε, αυτός είναι που βάσταξε και βαστά μαζί με τους λαϊκούς αδελφούς μας, το βάρος της κρίσης και συνεχίζει την ολοπρόθυμη προσφορά του και τον συντονισμό πλήθους εθελοντικών δράσεων.

Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους κληρικούς, είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν».

Ιερώνυμος: «Πρόθεση εκφράσαμε»

Σε προσπάθεια  να πέσουν οι τόνοι με τους ιερείς  επιδόθηκε  ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του  αμέσως  μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Όπως είπε «υπάρχει μια διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε». «Τι έγινε χθες; Εχθές έγινε μια ανακοίνωση ότι έχουμε μια καλή πρόθεση να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα» διευκρίνισε ο κ. Ιερώνυμος κάνοντας λόγο για καλή διάθεση της πολιτείας.

 π. Αλέξης Αναγνωστόπουλος

Ιερατικός προιστάμενος Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Αμαλιάδας

«Εμείς οι κατώτεροι κληρικοί, δεν είχαμε καμία ενημέρωση σχετικά με όσα μας αφορούν και αναφέρονται στο Κοινό Ανακοινωθέν. Είναι τερτίπια και κόλπα που δεν καταλαβαίνουμε. Εμείς οι ιερείς δεν είμαστε υπάλληλοι του Κράτους αλλά λειτουργοί του Θεού, συμπροσευχόμενοι με τον λαό του Θεού. Αυτά που συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος, τα σεβόμαστε, αλλά δεν είναι τελεσίδικα και θέσφατα. Θα αναμένουμε τις αποφάσεις της ιεραρχίας»

π. Γεώργιος Σελλής  

Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας 

«Θα πολεμήσουμε να παραμείνει το σημερινό καθεστώς. Η συμφωνία έγινε ερήμην των κληρικών και νομίζω ότι έγινε και ερήμην των μητροπολιτών.  Μπήκαμε με αγώνες στο ενιαίο μισθολόγιο, δεν μπορούν να καταργήσουν κεκτημένα μας. Θα ζητήσουμε  συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς »

π. Γεώργιος Κωνσταντίνου

Εκπρ. Τύπου του ΙΣΚΕ

«Στοχοποιείται ο Ιερός Κλήρος σαν να είναι εκείνος υπεύθυνος για την οικονομική κρίση της χώρας. Στοχοποιείται ο Ιερός Κλήρος που έχει υποστεί τα πάνδεινα, που από την πρώτη ημέρα της κρίσης συμπάσχει με τον λαό, που ταΐζει ολόκληρες οικογένειες, που στηρίζει το έθνος στις δύσκολες στιγμές. Αυτή η απόφαση μετατρέπει τους Ιερείς σε επαίτες φιλοδωρημάτων και την Εκκλησία σε ένα πιο συντηρητικό και αντιδημοκρατικό θεσμό»

Όλη η επικαιρότητα