Κόσμος

«Ξεσπά» η διεθνής κοινότητα για την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

newego_large_t_1101_54630453_type12713.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την «απαράδεκτη» όπως την χαρακτήρισε ενέργεια της Βορείου Κορέας να προχωρήσει σε εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, λίγο μετά την πυρηνική δοκιμή του Ιανουαρίου που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κατήγγειλε σήμερα τη χρησιμοποίηση “βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας” από τη Βόρεια Κορέα στην εκτόξευση ενός πυραύλου της, κάτι που χαρακτήρισε “νέα σοβαρή παραβίαση” των διεθνών υποχρεώσεων της χώρα αυτής, και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ σε διάλογο.

“Η εκτόξευση με χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας, που πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα (Κυριακή) από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, αποτελεί μια νέα σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών της”, αναφέρει η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτή τη νέα κίνηση της Πιονγκγιάνγκ έναν μήνα έπειτα από μια “εξαιρετικά σοβαρή και παράνομη πυρηνική δοκιμή”, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καλεί τη Βόρεια Κορέα “να δεσμευτεί σ’ έναν συγκεκριμένο και με νόημα διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών” (με τη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ).

Η ΕΕ από την πλευρά της θα εργασθεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, διευκρίνισε η Μογκερίνι.

Εξάλλου το NATO καταδίκασε επίσης την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας πως πρόκειται για άμεση παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Καταδικάζω κατηγορηματικά την εκτόξευση σήμερα από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου που χρησιμοποιεί βαλλιστική πυραυλικη τεχνολογία, η οποία ακολούθησε τη βορειοκορεατική δοκιμή πυρηνικών όπλων που έγινε στις 6 Ιανουαρίου”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Η εκτόξευση αυτή παραβιάζει άμεσα πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει καλέσει επανειλημμένα τη Βόρεια Κορέα να αναστείλει όλες τις δραστηριότηες που σχετίζονται με το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμά της, να επανέλθει στην προϋπάρχουσα δέσμευσή της σ’ ένα μορατόριο αναφορικά με την εκτόξευση πυραύλων και να μην πραγματοποιήσει καμιά περαιτέρω πυρηνική δοκιμή και καμιά εκτόξευση με χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας”, τονίζει ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος καλεί τη Βόρεια Κορέα να μην απειλεί να πραγματοποιήσει ούτε να πραγματοποιεί εκτοξεύσεις με χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας και να απέχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε πως η εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ είναι μια “ανεύθυνη πρόκληση”.

“Καταδικάζω κατηγορηματικά τη σημερινή εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Η χώρα για μια ακόμη φορά αγνόησε προειδοποιήσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας”, αναφέρει ο Στάινμαϊερ στη δήλωσή του.

“Η εκτόξευση του πυραύλου είναι μια ανεύθυνη πρόκληση, η οποία περιφρονεί διεθνώς δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θέτει σε κίνδυνο για μια ακόμη φορά την περιφερειακή ασφάλεια”, πρόσθεσε.

Ο Στάινμαϊερ αναφέρει επίσης πως η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ένα σημαντικό σινιάλο και κάλεσε ολους τους εταίρους να υποστηρίξουν τη λήψη αυστηρών μέτρων.

Πηγή: ethnos.gr

Όλη η επικαιρότητα