Ξυπνούν μνήμες: O Πάνος Μυλωνάς και η τραγωδία στην Αθηνών – Πατρών

Περιφερειακή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας σήμερα και η μνήμη όλων επιστρέφει σε εκείνο το αγόρι, τον ταλαντούχο και πολλά υποσχόμενο 22χρονο φοιτητή Πάνο Μυλωνά που έχασε τη ζωή του στην Εθνική Οδό Πατρών Κορίνθου το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004.

Ο τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, συντάκτη του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου, κατέβαινε με το αυτοκίνητό του την εθνική οδό από την Αθήνα προς την Πάτρα. Στο 145ο χιλιόμετρο, από απέναντι ερχόταν ένα παλιό Χόντα. Ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο και μπήκε στη λωρίδα του Πάνου. Τα αυτοκίνητα συγκρούσθηκαν και το Χόντα τον χτύπησε με τέτοια ταχύτητα, που μετά εκτινάχθηκε σ’ ένα πάρκινγκ, 200 μέτρα πιο κάτω.

Ο ίδιος από το χτύπημα πετάχτηκε στο αντίθετο ρεύμα, αλλά μπόρεσε και το μάζεψε το αυτοκίνητο, το σταμάτησε πριν βγει από τον δρόμο. Και όπως το φρέναρε κάθετα στο οδόστρωμα, ήρθε μια μηχανή με τρελή ταχύτητα και έπεσε πάνω του. Και τον σκότωσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του, που καθιέρωσε ήδη υποτροφία στη μνήμη του, «υπήρξε φοιτητής εξαίρετου ήθους, πολλά υποσχόμενος στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας, ιδιαίτερων ικανοτήτων, με πολλαπλά ενδιαφέροντα και η απώλεια του απετέλεσε πλήγμα για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα».

Ο Πάνος Μυλωνάς, στα 22 του ήταν ο νεότερος διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο WRC, έκανε μαθήματα οδικής ασφάλειας στους φίλους του, από παιδί έφτιαχνε μινιατούρες αυτοκινητάκια και πήρε δίπλωμα οδήγησης τη μέρα των γενεθλίων του γιατί δεν άντεχε να περιμένει ούτε μια ώρα παραπάνω πριν πιάσει το τιμόνι.

Η απώλεια του Πάνου αποτέλεσε σκληρότατο πλήγμα και πηγή αφόρητου πόνου για την οικογένειά του. Όμως αυτό το πλήγμα, αυτός ο πόνος, οδήγησε σε μια πράξη απίστευτης ατομικής υπέρβασης, γενναιότητας και κοινωνικής προσφοράς που προκαλεί τον θαυμασμό αλλά και τον σεβασμό.

Με πρωτοβουλία της οικογένειας του Πάνου και ιδιαιτέρως της μητέρας του κ. Β. Δανέλλη-Μυλωνά, που έχει αφιερώσει την ζωή της σ’ αυτό, δημιουργήθηκε το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”» το οποίο συστάθηκε στις 12 Μαΐου 2005.

“… Το Ίδρυμα αποτελεί μη κερδοσκοπικό Οργανισμό με ιδρυτικά μέλη του Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιχειρηματικούς φορείς, Ελεγκτική Εταιρεία και φυσικά πρόσωπα. Συνεργαζόμενους φορείς αποτελούν ενώσεις και Οργανισμοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το Ινστιτούτο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων σε θέματα ενημέρωσης και προάσπισης της οδικής ασφάλειας αλλά και η παραπέρα ενίσχυση, ενδυνάμωση και στήριξη της πολιτείας στην ανάληψη και τήρηση ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών στη χώρα μας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας και μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, αποτελούν βασικούς στόχους του Ινστιτούτου…»

«…Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη τα οποία αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους μας στην Ελλάδα…»

«…Η πρωτοβουλία και προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε από ένα τραγικό γεγονός ελπίζουμε να γίνει ένα μέσο καλυτέρευσης των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας με την ανάληψη και τήρηση ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας και πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας…»

«…Ας γίνει η απώλεια του Πάνου αφορμή για λιγότερους θανάτους στους δρόμους. Ας σημάνει ο άδικος χαμός ενός νέου με αξίες, με σεβασμό στον άνθρωπο και αγάπη για τη ζωή, την έναρξη της ενεργού συμμετοχής…»

Το Ίδρυμα “Πάνος Μυλωνάς” στο διάστημα της λειτουργίας του και χάρις στις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες της κ. Β. Δανέλλη-Μυλωνά, έχει ήδη μια τεράστια καθημερινή προσφορά στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας με πολύπλευρες συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με συνεχείς και ουσιαστικές δραστηριότητες και δράσεις μεγάλης κλίμακας σ’ όλη την Ελλάδα, πολλές φορές ακόμα και αναπληρώνοντας τις παραλείψεις ή τις καθυστερήσεις του κράτους.

Αξίζει, λοιπόν, να γνωρίσετε το Ίδρυμα «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”», να κάνετε γνωστούς τους στόχους και την δραστηριότητά του και να το συνδράμετε όπως μπορείτε.

 

 

Πηγή: patrastimes.gr