Κόσμος

Υπ. Εξωτερικών: Ετοιμάζεται το πρόγραμμα “Νόστος” – Τί τέθηκε στην 1η τριμερή συνάντηση στο Κάιρο

Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο η 1η τριμερής συνάντηση για θέματα Διασποράς, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, του Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτη Φωτίου και της Αιγυπτίας Υπουργού κας Ναμπίλα Μακράμ.

Σε αυτή την 1η συνάντηση, τέθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας της Διασποράς των τριών χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα προγράμματα θα αποφασιστούν στην τριμερή τους, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της τριμερούς Κορυφής στις 21 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, του Πρωθυπουργού κ Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Αμπντάλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Υπενθυμίζεται ότι η τριμερής συνεργασία για θέματα Διασποράς, συζητήθηκε και αποφασίστηκε στη σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ: «Είναι πολύ σημαντική η έναρξη αυτής της συνεργασίας μας, η οποία θα συμβάλει αποτελεσματικά στις ήδη εξαιρετικές σχέσεις, πολιτικές και διπλωματικές, που συνδέουν Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Περισσότερα θα πούμε αύριο, σε συνέντευξη Τύπου, όταν και οι τρεις μας θα επισκεφθούμε την Αλεξάνδρεια, με δεδομένο ότι ένα από τα πρώτα προγράμματα που δρομολογούμε είναι το «Αλεξάνδρεια Νόστος» το οποία έχει υιοθετήσει και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Σίσι, και που στοχεύει σε δύο σημαντικούς στόχους:

Πρώτον, να αναδείξει την Αλεξάνδρεια ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κέντρα του Ελληνισμού στη Μεσόγειο και

Δεύτερον, να φέρει σε ακόμα πιο στενή επαφή τους Αιγυπτιώτες και της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και όπου αλλού πήγαν, όταν έφυγαν στη δεκαετία του ’50.

Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να ξεκίνησε από μία ιδέα μου, αλλά που το σχηματοποίησε εξαιρετικά η ομόλογός μου κα Ναμπίλα Μακράμ.

Ειδικότερες λεπτομέρειες δράσεων για το «Αλεξάνδρεια Νόστος», που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2018, θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντησή μας στη Λευκωσία. Εκεί όπου θα αποφασιστούν κι άλλες δράσεις».

Στην πρώτη συνάντηση Εργασίας που είχαν οι τρεις Υπουργοί παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Μιχάλης Διάμεσης, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Χάρης Μορίτης, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του ΥΦΥΠΕΞ κ Βίκτωρας Μαλιγκούδης και ο Σύμβουλος του Κύπριου Επιτρόπου  κ. Αλέξανδρος Κάης.

Όλη η επικαιρότητα